Galup:Svet ocenio Trampa gore od Obame i Buša Tanjug

SvetSvet Pocetna 19. 01. 2018. 17:24:34

Mišljenje sveta o SAD pod Donaldom Trampom pogoršalo se u prvih godinu dana njegovog mandata i dostiglo novi minimum, pokazuje najnovije istraživanje Galupa.

trump

Prosečna podrška liderstvu SAD je 30 odsto u 134 zemlje, niža od podrške koju su imali Trampovi prethodnici Barak Obama I Džordž Buš.

Podrška je opala za 18 procenata u odnosu na poslednju godinu mandata Baraka Obame, a za četiri u odnosu na poslednju Bušovu godinu u Beloj kući.

Istraživanje takođe pokazuje da je prosečno neodobravanje politke SAD poraslo na 43 odsto, što je takođe novi rekord, prenosi Glas Amerike.

Među 134 zemlje koje su učestvovale u istraživanju, rejting SAD je pao u 65, od kojih su mnoge američki saveznici.

Za 40 poena podrška Americi je pala u Kanadi, Norveškoj, Belgiji i Portugaliji, a rast podrške je zabeležen u Liberiji, Izraelu, Makedoniji i Belorusiji.

Region u kome se reputacija SAD najviše pogoršala su severna i južna Amerika. Podrška aktuelnoj politici je opala, prosečno, na 24 procenta – što je duplo manje nego što je Obama imao u poslednjoj godini mandata.

Ni Evropa nije dala bolje ocene – Trampov rejting tamo je oko 25 odsto dok je u Aziji pao na 30 procenata, koliko je imao Buš. Najveću podršku aktuelna politika SAD ima u Africi – oko 51 posto.

Istraživanje je takođe pokazalo da se SAD kotiraju slično kao i njihovi najveći rivali: Kina sa 31odsto i Rusija sa 27 odsto.

Galup je saopštio da je prerano govoriti o tome da li je Trampova politika „Amerika na prvom mestu“ bila uspešna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 8°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana