Gadafijev sin se kandiduje za predsednika Libije? Tanjug

SvetSvet Pocetna 18. 12. 2017. 15:02:58

Sin bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, Sejf el Islam, namerava da se kandiduje na predsedničkim izborima u Libiji sledeće godine, saopštio je predstavnik porodice.

libija20022016.jpg

 

Prema rečima portparola Basema el Hašimija el Sola, Gadafi je pripremio program i uskoro će i zvanično objaviti planove da će se kandidovati.

„Dejli mejl“ napominje da su neki na Sejfa el Islama (45) gledali kao na potencijalnog reformističkog naslednika oca u periodu pre 2011. godine, a on je i dalje ključna figura među ljudima koji su ostali lojalni Gadafiju.

Sol je za „Egipat danas“ rekao da u programu Sejf el Islam ima predloge za koje se nada da bi UN mogle da prihvate, što bi pomoglo uspostavljanju stabilnosti u zemlji.

Među njegovim prioritetima je jačanje bezbednosti u međusobnim odnosima sa svim grupama u Libiji.

Očekuje se da će predsednički izbori u Libiji biti održani sredinom 2018.

Sejf el Islam je drugi po redu Gadafijev sin. Gadafi je imao desetoro dece, od kojih dvoje usvojene.

On je sredinom juna pušten na slobodu posle više od pet godina zatočeništva. Mediji su i tada spekulisali da bi on mogao da se pojavi kao politička ličnost.

U zatvoru je bio zbog ratnih zločina od 2011. godine, odnosno od revolucije u toj bliskoistočnoj zemlji u kojoj je ubijen njegov otac.

Brigada „Abu Bakr el Sadik“, sa sedištem u Zintanu, saopštila je da je tada da je oslobodila najistaknutijeg Gadafijevog sina nakon što je usvojen zakon o amnestiji.

Sejf el Islam, čije ime znači „mač islama“, smatrao se naslednikom Moamera Gadafija, a pre „Arapskog proleća“ 2011. godine živeo je u rezidenciji u Londonu, vrednoj 10 miliona funti.

Kada su libijski pobunjenici, koje je podržao NATO, osvojili Tripoli, on je pobegao na jug zemlje, a uhapsila ga je brigada „Abu Bakr el Sadik“ u Sahari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Umerena kiša

Trenutna temperatura 13°C

Umerena kiša

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana