FP: Protesti u Beogradu nisu “balkansko proleće“ Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 20. 03. 2019. 14:32:35

Demonstracije protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića nisu nikakav početak “balkanskog proleća“ i neće dovesti ni do čega, sve dok, inače politički impotentna, opozicija ne bude bila u stanju da ponudi pravu alternativu, ocenjuje američki časopis „Forin polisi“.

opozicija-protest-beograd-greb

„Iako temperature na Balkanu rastu, napupelo cveće i masovne proteste ne treba pogrešno shvatiti kao početak “balkanskog proleća“, po modelu revolucija koje su potresale arapski svet 2011. godine“, piše „Forin polisi“.

„Da se ne zaboravi, Vučić je viđao masovne proteste posle svoje pobede na predsedničkim izborima 2017, kada je svog najbližeg protivkandidata pretekao za 38 odsto glasova“, podseća list.

Građani su, dodaje se, gotovo dva meseca izlazili na ulice, „kako bi izrazili protest “zbog diktature“, kako su to tada nazvali“, piše list i podseća da su do kraja maja demonstracije već uveliko izgubile ne intenzitetu.

Učesnici protesta, naime, nisu mogli da ponude alternativu, navodi Forin polisi i konstatuje da Vučićevi politički protivnici ni onda nisu imali, niti sada imaju ozbiljnu strategiju kako bi postigli svoje ciljeve.

Aktuelni protesti, za razliku od prethodnih, bar imaju nekoliko konkretnih zahteva, navodi list i precizira da se traže ostavke ministara unutrašnjih poslova i zdravlja, zatim ostavke dva prva čoveka javnog servisa, koji učesnici protesta optužuju da je „mikrofon vlade“, te ubrzavanje rešavanja procesa povodom ubistva političara Olivera Ivanovića.

Glavni problem demonstranata je to što ne mogu da izvrše bilo kakav pritisak na vladu tako što bi se okupili oko kandidata koji bi mogao da ugrozi Vučićevu čvrstu poziciju kada je u pitanju nacionalna politika, ocenjuje Forin polisi.

List zaključuje da sve to ističe „fragmentisanu i impotentnu prirodu srpske opozicije“, koja je jedino ujedinjena po pitanju protivljenja Vučiću, ali nije sposobna da se složi oko drugih stvari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno oblačno

Subota
Pljusak

Max: 20°C
Min: 16°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana