Formiranje vojske Kosova u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 24. 04. 2018. 09:44:05

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić pozvao je Srbe na KiM da ne pristupaju ilegalnoj vojsci Kosova i podsetio da je po krivičnom zakonu Srbije stupanje u ilegalne, strane oružane formacije protivzakonito i kažnjivo sa do deset godina zatvora.

djuric-tanj

 

On je naglasio da je formirnje ilegalne vojske na Kosovu u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 , Kumanovskim sporazumom i protiv cilja srpske države – a to je dugoročna stabilnost.

Dodaje da Srpska lista koja se protivi formiranju vojske na KiM ima podrsku predsednika države Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Govoreći o prištinskoj platformi koju je predložila kosovska vlada kojim je predviđeno da razgovori u Briselu okončaju priznavanjem Kosova, Ðurić kaže da će se stav međunarodne zajednice najbolje videti ukoliko platformu usvoji prištinski parlament.

„Pristina nikada nista ne radi bez saglasnosti međunarodne zajednice. Ukoliko međunarodna zajednica želi da se platforma ne usvoji oni će svojim prijateljima i partnerima reći da to ne usvajaju u parlamentu“, rekao je Ðurić za TV Prva.

Dodaje da Priština ne vidi budućnost u rešavanju odnosa na demokratičan , miran, diplomatski način i da su to pokažali u prethodnom periodu, a da je izostala reakcvija Međunarodne zajednice.

„Reakcija međunarodne zajednice nije zadovoljavajuća, ona ne ohrabruje uspeh u nastavku dijaloga“, pojasnio je Ðurić.

Podseća da je Ramuš Haradinaj izjavio da Kosovo nema spoljnu politiku i da je to politika SAD-a.

Dodaje i da je dobro što je Vojska Srbije krenula putem modernizacije i jačanja, jer je Srbiji mir najvažniji.

„Snažna vojska je čuvar mira i važno da Vojska Srbije jača. Cilj jačanja je da imamo snažniji garant mira“, naglasio je on i dodao da je Misija Euleksa neuspešna na KiM jer nije stvorila uslove za vladavinu prava.

„Taj i takav Euleks doveli su ti koji kažu da bi Kosovo trebalo pustiti bez ikakvog uslova u UN“, pojasnio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Ponedeljak
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana