Flekenštajn: Srbija obavila odličan posao Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 20. 03. 2017. 21:43:20

Poslanik u Evropskom parlamentu i predsednik Upravnog odbora nemačke organizacije „Arbeiter Samariter Bund“ (ASB) Knut Flekenštajn ocenio je da je srpska vlada, u savladavanju izbegličke krize, obavila odličan posao, te izrazio nadu da se neće ponoviti ogromni migrantski talas.

flekenstajn

„Uveren sam da je Vlada Srbije obavila odličan posao. Premijer Aleksandar Vučić i minsitar Aleksandar Vulin su nas veoma podržali i mi smo podržali Srbiju. Setite se stotine hiljada migranata koji su prošli kroz Srbiju. Vlada je tada donela odluku, sličnu Nemačkoj, da pomogne, a to sigurno nije bilo popularno“, rekao je Flekenštajn u izjavi Tanjugu.

On je podsetio da i danas ima oko 8.000 izbeglica u Srbiji, što pokazuje da možemo da pričamo o granicama, ali da je Evropa u realnosti već jedan prostor, jer probleme koje imamo u EU ima i Srbija, kao i obratno problemi sa kojima se suočava Srbija suočava se i Unija.

Flekenštajn je izrazio nadu da se neće ponoviti veliki talasi migranata.

„I pored zabrinjavajućeg razvoja u Turskoj nadamo se da će opstati sporazum sa tom zemljom. Do sada nema razloga da se u to sumnja, ali se nikada ne zna šta može da se dogodi. Ali uvek treba biti spreman i za druge scenarije. Trenutno ne verujem da će biti ogromnih talasa izbeglica“, kazao je nemački evroparlamentarac.

Kada je reč o Srbiji izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i radom ASD.

„Već smo 18 godina ovde sa projektima socijalne pomoći, integracije Roma, savladavanja izbegličke krize. Osećamo se dobro u Srbiji. Dobro smo prihvaćeni i najvažnije je što smo našli srpskog partnera. I u Srbiju ne dolazimo da bi preuzeli nečiji posao već da razmenimo iskustva sa srpskim kolegama koji posle nastavljaju rad, a to odlično funkcioniše“, rekao je u funkciji šefa ASD.

Najavio je da će ASD u narednom periodu u Srbiji fokus usmeriti na pomoć starijim osobama.

Prema njegovim rečima, treba pomoći starijim licima koji su radili čitav svoj život i onda žive u siromaštvu.

„Njima je posebno teško u tranziciji. Potrebno je da se angažuju i građani Srbije i to želimo da podstaknemo i damo naš doprinos“; rekao je Flekenštajn.

 

ASB – 25 godina u JIE i 18 godina u Srbiji

Nemačka organizacija „Arbeiter Samariter Bund“ (ASB) proslavila je večeras u Beogradu 25-tu godišnjicu humanitarnog rada u jugoistočnoj Evropi i 18-tu godišnjicu rada u Srbiji, a ministarka za evropske integarcije Jadranka Joksimović je podsetila da je Nemačka najveći bilateralni donator.

Kako je dodala, i građani Nemačke su , preko nevladinih organizacija dodatno pomogli Srbiji proteklih godina.

Ona je, u obraćanju, kazala da je saradnja Srbije i ASD jasna poruka da Evropa poznaje princip solidarnosti i humanosti.

Joksimović je istakla da su korisnici pomoći ASD bili najugroženiji izbeglice, raseljena lica, stariji i deca.

Izrazila je zahvalnost za svu podršku ASD pre svega građanima Srbije.

„Nemačka je najveći bilateralni donator u Srbiji sa 1,6 milijardi evra bespovratne pomoći, koju smo dobili u poslednjih 15 godina, a iz nevladinoog sektora, to jest od građana Nemačke dobili smo kao država i društvo dodatnu veliku pomoć To razvija partnerstvo i stratešku opredeljenost ka članstvu Srbije u EU i najboljim bilateralnim odnosima dve zemlje“, uverena je Joksimović.

Rekla je da će vlada učiniti sve da što je do nje da pomoć dospe tamo gde treba.

Kroz projekte ASB ukupne vrednosti 175 miliona evra obezbeđena je podrška za više od 200.000 ugroženih ljudi.

U proteklih 25 godina obnovljeno je 15.000 kuća i javnih institucija, omogućen povratak za vsise od 1.000 izbegličkih porodica sa prostora bivše Jugoslavije, pomognuta revitalizacija revitalizacija 360 poplavom pogođenih preduzeća i obedzbeđen trajni smeštaj za 20.000 romskih porodica.

„Za projekte ASB u Srbiji, EU izdvojila je više od 17 miliona evra, dok je za projekte u regionu ove organizacije obezbedila nešto više od 110 miliona evra“, preneli su, na proslavi, Elmir Bojadžić regionalni menadžer ASD i Gordan Velev menadžer za Srbiju.

Oni su izrazili zadovoljstvo što je zahvaljujući tim sredstima samo u Srbiji izgrađeno ili obnovljeno 1.000 kuća i stanova za izbeglice sa prostora bivše Jugoslavije, kao i poplavom pogođenih građana Srbije.

Zahvalili su se svim vladama regiona, a posebno vladi Srbije na podršci i saradnji.

Na prijemu je prisutne pozdravio Knut Flekenštajn poslanik u Evropskom parlamentu i predsednik Upravnog odbora ASB zhavalivši se zaposlenima, svim donatorima i partnerima koji su doprineli humanitarnoj misiji ove organizacije u regionu.

„Imamo dobre razloge da dođemo ovde, jer 25 godina rada u regionu i 18 u Srbiji je nešto značajno i ne može proći bez proslave. Naša organiazcija je osnovana pre 130 godina. Bavili smo se civilnom zaštitnom, socijalnom i humanitarnim radom, a već 90 godina to činimo i izvan Nemačke“, objasnio je on.

Istakao je da ASD smatra da nijedna država ne može biti tako dobro organizovana da može rešiti sve probleme sa kojima se suočavaju građani, a posebno kod pomoći starijim sugrađanima i izbeglicama.

U tome je, kako je istakao važno naći lokalne partnere sa kojima ASD može da radi na terenu.

Kazao je da ASD prenosi svoja iskustva u pružanju pomoći, kako u integraciji Roma, pomoći starijim građanima, i izbeglicama.

„Samo uz lokalne partnere ta pomoć je moguća i svrsishodna“, objasnio je Flekenštajn.

„Ako verujemo samo političarima da uđemo u EU to je nedovoljno. Potrebno je angažovanje građana, civilnog društva jer poštovanje prema ljudima kojima je potrebna pomoć može da nas sve poveže“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima pravi heroji su oni koji pomažu ne tražeći nikakve ordene, velike plate i njima je potrebno iskazati poštovanje.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja Nenad Ivanišević ukazao je na zajedničke projekte ASD i vlade.

„Pomogli ste tamo gde je trebalo, onda kada je trebalo i onima gde je trebalo. Hvala vam mnogo“, poručio je on.

Zahvalnice za dugogodišnje partnerstvo uručene su, ovom prilikom, Ričardu Maši ispred Delegacije EU u Srbiji, Aleksanderu Jungu zameniku ambasadora Nemačke u Srbiji, kao i Vladi Srbije, koju je primila ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Prisutnima je rad ASD prikazan kroz film i malu izložbu sa podacima o dosadašnjem radu.

 

Šutanovac sa Knutom Flekenštajnom

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac sastao se danas u Beogradu sa evropskim poslanikom i potpredsednikom poslaničke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, Knutom Flekenštajnom.

Kako je saopštila Informativna služba DS, oni su razgovarali o evropskim integracijama i perspektivama Srbije, odnosima Nemačke i Srbije, kao i o saradnji Demokratske stranke i Socijaldemokratske partije Nemačke u okviru Partije evropskih socijalista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 2°C

Slaba kiša

Utorak
Susnežica

Max: 5°C
Min: 2°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana