Fizička aktivnost i pravilna ishrana mogu da spreče dijabetes Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 08. 11. 2018. 11:52:35

Sve veći je broj dece u Srbiji koja boluju od dijabetesa. Alarmantni podaci da je svako treće dete u Srbiji gojazno. Pravilan izbor namirnica, konzumiranje voća i povrća i redovna fizička aktivnost glavni su faktori u prevenciji gojaznosti i njenih posledica kao što je dijabetes, zaključak je učesnika panela na temu borbe protiv dijabetesa u organizaciji kompanije Delez Srbija.

Panel-na-temu-borbe-protiv-dijabetesa-marketing

U susret Svetskom danu dijabetesa koji se obeležava 14.novembra, učesnici panela su akcenat stavili na decu i na važnost pravovremenih reakcija još od detinjstva.

Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog iz Kliničkog centa Srbije, naglasak stavlja na stomačnu gojaznost, koja je glavna karakteristika premetaboličkog i metaboličnog sindroma koji povećava rizik za nastanak dijabetesa, ali i drugih bolesti. Istraživanja koje je radila potvrdila su  prisustvo metaboličkog sindroma kod 37 odsto gojazne dece i omladine, dok je preostalih 63 odsto imalo premetabolički sindrom, odnosno samo povećan obim struka ili povećan obim struka i još jedan faktor rizika, najčešće nizak HDL holesterol.

Učestalost metaboličkog sindroma povećavala se statistički značajno sa godinama: kod gojazne dece od 7-15 godine iznosila je 34.8 odsto, adolescenata od 16 do 20 godine 38.9 odsto, mladih od 20 do 30 godine – 58.1 odsto, dok je kod odraslih zabeleženo 38 odsto.

“Stomačna gojaznost je odgovorna za depresiju kod adolescenata i mladih, citokini iz masnog tkiva utiču na razgradnju triptofana, koji je odgovoran za nastanak hormona sreće, pa se umesto toga stvaraju produkti koji dovode do brojnih poremećaja i depresije. Blagovremena reakcija i preventiva uzuzetno su važni, zdrava mediteranska ishrana i fizička aktivnost koja podrazumeva barem sat vremena brzog hoda. Kad smršamo, smanjujemo stomačnu gojaznost, a imamo povoljne efekte i na regulaciju masnoća, krvnog pritiska i nivoa šećera, i na taj način sprečavamo ili korigujemo već postojeći premetabolički ili metabolički sindrom. Pre više od deset godina osmislila sam jelovnike koji su namenjeni zdravoj porodici u cilju prevencije gojaznosti, šećerne bolesti, povišenih masnoća i krvnog pritiska i vaskularnih komplikacija. Postoji osam individualno podešenih jelovnika različitog kalorijskog unosa od niskokalorijskih, redukcionih do onih visokokalorijskih namenjenih deci u razvoju i sportistima”.

Činjenica da se deca u 21.veku manje kreću u odnosu na period od pre nekoliko decenija, prema rečima prof. dr Vladimira Koprivice, mora da podstakne sve činioce u društvu da se pokrenu i naprave važne korake kako bi se fizička aktivnost od ranog detinjstva povećala. Dodatno, važno je da se prave individualni pristupi u osmišljavanju fizičke aktivnosti.

“Kretanje je čoveku od prirode zadato i ima veliki značaj u svim životnim dobima. Izuzetan značaj ima za decu za njihov biološki i unutar njega motorički razvoj, ali i za psihološki i socijalni. Tako jedinstvo biološkog, psihološkog i socijalnog razvoja čini osnovu zdravlja, sposobnosti i srećne budućnosti. Društvo mora kroz brojne aktivnosti u porodici, školi, školicama vežbanja i sportskim organizacijama da omogući mladima stručno vođeno vežbanje“.

Bojana Marković, iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa Plavi krug, istakla je da je podrška važna, ali isto tako  i da se o ovoj bolesti, kako deca i roditelji žive sa njom, ali i načinima prevencije, priča neprestano.

“Podrška je izuzetno važna za prihvatanje dijabetesa, ali i bilo kog drugog zdravstvenog problema, posebno kada su u pitanju mlade osobe i deca, kao i njihovi roditelji. Uz podršku lakše se prihvataju i savladavaju svakodnevne obaveze koje dijabetes sa sobom nosi. Mi u Plavom krugu nudimo kontinuiranu podršku kroz adekvatnu edukaciju pacijenata, stručna predavanja, rad sa iskusnim psiholozima i kroz razmenu iskustva pacijenata (nove terapije, medicinska pomagala) koja mnogo znači”.

Kad se uspostavi dijagnoza da je dete obolelo od dijabetesa, lečenje predstavlja složen proces, od terapije insulinom, primenom odgovarajuće ishrane, fizičke aktivnosti i psihološke potpore. Ipak, Mr.sc.med.dr Veroslava Stanković iz Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu, u prvi plan stavlja prevenciju.

Statistika pokazuje da je veliki broj dece u Srbiji gojazno. Zato je neophodno da se od najranijeg detinjstva deca uče pravilnoj ishrani i važnosti pojedinih grupa namirnica, ali i štetnosti brze hrane i slatkiša. Decu treba učiti i da je doručak obavezan obrok, da ostale obroke ne bi trebalo preskakati i obavezno uzeti jednu voćku između obroka. Pravilan izbor namirnica, uobročenost i fizička aktivnost su glavni faktori u prevenciji gojaznosti i njenih posledica.

One Response to “Fizička aktivnost i pravilna ishrana mogu da spreče dijabetes”

  1. Miroslav Nikolić kaže:

    Naš dragi Gospod Bog nam je darovao to predivno Božje stvorenje oličeno u liku prof dr. Vesne Dimitrijević – Srećković, tu prečasnu, premilu ženu kojoj se pozitivnost i dobrota izliva sa lica, a o nesebičo savesnom i odgovornom pristupu svakom svom pacijentu da i ne govorim. Ona se kao naš lekar, svojim savetima, terapijama, prelepom rečju nesebično bori za naše zdravlje, pa samim tim i za našu sreću i dobro raspoloženje. Meni moj internista nikada nije rekao da sam u predijabetesnom stanju sa kontinuiranim šećerom u krvi u poslednjih pet godina na gornjoj dozvoljenoj granici od 6,2 niti mi je skrenuo pažnju da sam u metaboličkom i premetaboličkom sindromu sa povišenom stomačnom gojaznošću, već bi čekao da moj šećer u krvi pređe 7 jedinica pa bi tada uključio neki od lekova i to doživotno. Nakon pregleda kod profesorke Vesne 15.01.2019. godine, samo mesec dana strogog posta na vodi gde su zastupljene samo razne mahunarke bez mesa i mesnih prerađevina, razne žitarice, osobito velike količine voća, sveže salate, sveže ceđenih sokova od voća i povrća (cvekla, šargarepa, jabuka ….), bez ikakvih slatkiša i veštačkih zaslađivača, po obimnim nalazima iz laboratorije KCS, dovelo je sve krvne faktore u granice najboljih i najpoželjnijjih rezultata. Ali, ja sam taj koji je slučajno na internetu pronašao ovu predivnu profesorku, slušao šta govori, čitao njena kazivanja, zamolio je da me primi na pregled, što mi je i omogućila, tako da sam ja sada stalno na veoma strogom poštovanju dijete odnosno na režimu mediteranske ishrane koju mi je odredila, smanjio sam težinu za 15 kg, treba još toliko da bih se sa svojom visinom od 190 cm sveo na optimalnu težinu od 80-85 kg i ne vidim u tome nikakav problem, već nasušnu potrebu za svoje sopstveno zdravlje. Fizička aktivnost mi je sada u vreme prolećnih, nastupajućih letnjih i jesenjih fizičkih radova svakodnevna po ceo dan. A, tek kakvu lagodnost, lakoću hoda, trčanja, poletnost, oštrinu misli, san imam to je neuporedivo sa onim od ranije. Kad god se molim Gospodu Bogu uvek se pomolim i za zdravlje naše profesorke Vesne i naka joj Gospod Bog da odlično zdravlje i veoma dug život, jer ona je naš nacionalni brend u sferi medicine. Živa nam, zdrava i svagda srećna bila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana