Filmu „Izgrednici“ nagrada kritike „Dinko Tucaković“ Tanjug

KulturaKultura Pocetna 03. 03. 2018. 17:05:19

Nagrada kritike “Dinko Tucaković“ FIPRESCI Srbija za najbolji film 46. Festa dodeljena je danas srpskom filmu „Izgrednici“ reditelja Dejana Zečevića, u produkciji domaće kompanije „Biberče“.

Beograd, 23. februara 2018 - Otvaranje 46. Festa. Projekcijom filma "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" Martina Mekdone i urucenjem "Beogradskog pobednika" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti madjarskom reditelju Istvanu Sabu, veceras je u Sava Centru poceo 46. Fest. FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Nagrada kritike “Dinko Tucaković“ FIPRESCI Srbija za najbolji film 46. Festa dodeljena je danas srpskom filmu „Izgrednici“ reditelja Dejana Zečevića, u produkciji domaće kompanije „Biberče“.

Žiri u sastavu Srđan Savić, Goran Jovanović i Saša Janković, istakao je da „rediteljsko sazrevanje Dejana Zečević u „Izgrednicima“ manifestuje se u retko uspešnom spoju arthaus doživljaja i angažovanog pristupa, gde se poetika etabliranog žanrovskog autora okreće unutrašnjim užasima junaka nove generacije, tako obdarene za nove tehnologije i tako zbunjene zbog licemerja društva gde emocije i empatija neprirodno odumiru“.

„Turobna psihološka drama „Izgrednici“ ističe se postepenom dramskom gradacijom grozničave unutrašnje tenzije u glavnim likovima, bolnom i dramatičnom kjaroskuro fotografijom, brižljivo osmišljenim mizanscenskim rešenjima i uznemirujuće pulsirajućom košmarnom muzikom“, obrazložio je Janković odluku žirija na konferenciji za novinare.

Sve te elemente, ocenio je žiri, režiser Zečević na efektan način objedinjuje u narativno-stilsko jedinstvo višeg reda, tvoreći tako konzistentan rediteljski postupak kakav se retko viđa u filmovima srpske kinematografije.

„Nagrada se dodeljuje za hrabro i smelo tumačenje gorućeg društveno-sociološkog problema na jedan potpuno inovativan i originalan način. Rediteljev prikaz stvarnosti kroz prizmu tri studenta sociologije i jednog univerzitetskog profesora otkriva svu kompleksnost ove tematike, koja nije samo domaći već i univerzalni društveni problem“, naglasio je žiri.

Specijalno priznanje žiri je dodelio rusko-poljsko-srpskom filmu „Dovlatov“ u režiji Alekseja Germana mlađeg.

Sa zavodljivim i intrigantnim šmekom koji je svojevremeno imala disidentska književnost, uz jedan neskriveno nostalgični pogled na vreme kada su pisci imali umetničku, političku i društvenu težinu koja je svojom subverzivnošću i nedokučivošću pravila pukotine na crvenoj konstrukciji režima, Aleksej German ml. fokusira Sergeja Dovlatova, pisca izuzetne imaginacije i ironičnog diskursa“, stoji u obrazloženju.

Žiri je nagradu dodelio za „izvanredno oslikanu atmosferu straha i političkog terora u sovjetskoj Rusiji početkom sedamdesetih godina prošlog veka koji su posebno osetili na svojoj koži intelektualci i svi slobodno misleći ljudi“.

Janković je istakao da nisu imali lak zadatak jer se u užoj konkurenciji za nagrade našlo desetak odličnih filmova.

Žiri je posebno pohvalio filmove: „Aurora Borealis- Severna svetlost“ Marte Mesaroš, „Bez datuma i potpisa“ Vahida Džalilvanda, „Uvreda“ Zijada Duerija, „Mila zemlja“ Vorvika Torntona, „Niotkuda“ Fatiha Akina, „Jupiterov mesec“ Kornela Mundruca, „Iskušenik“ Pola Šredera i „Siloviti“ Mišela Azanavisijusa.

Fest je ove godine uveo novu nagradu „Marble award“ koju dodeljuje sa „Merlinka festivalom“ za najbolji LGBT film.

Direktor „Merlinka festivala“ Predrag Azdejković je izrazio zadovoljstvo što je Fest krenuo stopama velikih festivala poput onih u Berlinu, Kanu, Veneciji.

Azdejković je rekao da je nagrada nazvana u čast filma Želimira Žilnika „Marble As s“, za koji je dobio prvu kvir nagradu „Tedi“ na Berlinalu i primetio da je kvir selekcija na ovogodišnjem Festu bila bogata.

Žiri, koji su činili urednik kulture NIN-a Dragan Jovićević i reditelji Nikola Ljuca i Stevan Filipović, dodelio je nagradu norveškom filmu „Telma“ reditelja Joakina Trira.

U obrazloženju je istaknuto da je reč o retkom primeru tretiranja LGBT tematike van socio-realističkog ključa i da norveški sineasta kroz elemente fantastike i horora priča o dubini i snazi ljudske želje i emocije koje u ovom slučaju imaju neočekivane razmere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana