Film „Naš novi predsednik“ na Beldoksu Tanjug

KulturaKultura Pocetna 16. 04. 2018. 17:20:21

U trenutku kada aktuelni događaji u Siriji zaoštravaju odnose Rusije i Amerike, na programu 11. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „Beldoks“ koji se održava od 7. do 14. maja, biće prikazan i film Maksima Pozdorovkina „Naš novi predsednik“, koji iz ugla ruskih medija prati dolazak američkog predsednika Donalda Trampa na vlast.

film19032015.jpg

 

Čitava novija istorija odnosa Rusije i Amerike u filmu je data kroz prizmu navodne drevne kletve sibirske princeze mumije, a organizatori „Beldoksa“ ističu da je „Naš novi predsednik“ više od satire o medijima u vremenu kampanje.

Pozdorovkin prati čitav splet propagandnih delovanja Vladimira Putina kroz serijal gotovo neverovatnih situacija, u koje su uključeni kako obični građani, tako i novinari, politički komentatori, psiholozi, muzičke zvezde i javne ličnosti, pa i vračare, vidovnjaci, astrolozi.

Svi oni glorifikuju dolazak novog predsednika na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

Sve tako frenetične slike koje reditelj prikazuje u filmu, zapravo su odlika jedne moćne mašinerije, koja služi da običan narod poveruje u boljitak, kada su odnosi dve velike države u pitanju.

To se, potom, donekle menja sa inauguracijom Donalda Trampa, a posebno sa američkim napadom na postrojenja u Siriji.

Sa tako hronološki složenim scenama iz medijskog života jedne imperije, sagledava se kako i u kojoj meri su vesti kontrolisane i kako izgleda mašinerija u rukama jednog moćnog režima.

Film je premijerno prikazan na Sandens film festivalu, gde je dobio izuzetne kritike, a na „Beldoksu“ biće u programu „Specijalne projekcije“.

„Beldoks“ će predstaviti 98 filmova u 14 programa, u 10 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 30°C
Min: 18°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana