Srbija najuspešnija u uključivanju žena u političkom životu Tanjug

08. 03. 2019. 12:36:50

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio  da je Srbija prva zemlja van Evropske unije koja je uvela indeks rodne ravnopravnost, a da su njegovi rezultati, koji su prezentovani prošlog decembra, pokazali da je uključenost žena u političkom životu svrstava u jednu od najuspešnijih zemalja na tom polju.

foto Tanjug

Na međunarodnoj konferenciji „Za povezanu Evropu: Rodna ravnopravnost i prava žena“, u organizaciji Ambasade Rumunije, predsedavajuće EU, i gradske opštine Savski venac, on je istakao da je Evropska unija pionir u ravnopravnosti polova, ali da treba još mnogo toga da se uradi.

„Evropska komisija ima pet prioritetnih oblasti, a to su kako povečati ulogu žena na tržištu rada i povečati njihovu ekonomsku nezavisnost, smanjiti razlike u zaradama između muškaraca i žena, povečati jednakost rodova u procesu odlučivanja, kao i zaštitu od rodnog nasilja i promocija prava žena na međunarodnom nivou“, istakao je Fabrici.

On je rekao da je EU zajedno sa Srbijom prošle godine pokrenula trogodišnji projekat posvečen jačanju upravnog kapaciteta za rodnu ravnopravnost u javnoj upravu, dok je, kako ističe, druga komponenta projekta borba protiv rodno uslovljene diskriminacije i nasilje nad ženama.

„Na evropskom nivou zaposlenost žena je 60,6 odsto, dok je taj prosek kod muškaraca 71,1 odsto. Žene u proseku zarađuju manje po satu u odnosu na muškarce na istom radnom mestu. One čine samo cetvrtinu članstva u upravnim odborima velikih korporacija. Što se tiče politike, to zavisi od zemlje do zemlje. Negde je uključenost žena viša od 40 odsto, dok je u nekim državam ta brojka ispod 20 odsto“, naveo je šef Evropske delegacije u Srbiji.

On je podsetio i da se sutra obeležava 110 godina od dana kada je ustanovljen međunarodni dan žena, 8. mart, da su postignuta brojna dostignuća, ali da istovremeno treba da se razmišlja o pitanjima koja još nisu rešena, poput ekonomske nezavisnosti žena, razlike u zaradama, kao i rodnog nasilja.

„Ovaj događaj je priča o koheziji o pravima žena i ravnopravnosti koji su važan elemenat u izgradnji kohezivnog društva i kohezivni Evrope“, zaključio je Fabrici.

Domaćin ove međunarodne konferencije, ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana-Kristina Popa, istakla je da Rumunija kao zemlja koja predsedava Savetu Evropske unije ne brine samo o politici i spoljnoj politici, već i o vrednostima, a rodna ravnopravnost i prava žena deo su tih vrednosti.

„Hoćemo da podignemo svest o rodnoj ravnopravnosti i upravo zbog toga smo došli na ideju da organizujemo ovaj događaj koji je prvobitno bio zamišljen kao mali događaj“, istakla je Popa.

Ona je zaključila da je cilj konferencije da se povežu Evropska unija i UN u sprovođenju ove kampanje posvećenoj rodnoj ravnopravnosti.

 

J.Joksimović: Evropa je ženskog roda

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da Srbija nikada nije kaskala u pogledu političkih, ženskih i građanskih prava koja su osvajana i postizana u Evropi i da nema čega da se postidi, već samo može da ide napred.

Joksimović je na skupu “Ka ujedinjenoj Evropi: rodna ravnopravnost i ženska prava” istakla da Srbija sa puno ponosa može da obeleži 8. mart, Dan žena, “jer žene računamo kao najvažniju razvojnu komponentu naše države, koja još nije dobro iskorišćena”.

“Verujem da ćemo svake godine dostizati sve veći standard u ovoj razvojnoj oblasti”, istakla je Joksimović.

Ministar je navela da ne misli da je renesansa, o kojoj govore sa najviših mesta u Evropi, najbolji pristup za transformaciju društva kada je u pitanju rodna ravnopravnost, jer iz prošlosti nema mnogo toga što bi donelo pozitivne promene, već se moraju stvarati nove prakse.

“Evropa je ženskog roda”, istakla je Joksimović.

Ona je rekla da rodna ravnopravnost nije samo pitanje evropske vrednosti, već ljudske kohezije, koje nema tamo gde nema ravnopravnosti svakog pojedinca.

“Nije borba za ženska prava bila samo borba za prava jednog roda, već svakog pojedinca u svetu”, rekla je Joksimović.

Ministar smatra da kampanje “On za Nju” prevaziđene i da je takav pristup, po kojem muškarac delegira ženi određena prava, prevaziđen.

“Mislim da je mnogo pitanja pred Evropom, koja želi da postigne socijalnu koheziju jer moramo da menjamo način percipiranja ravnopravnosti, da ravnopravnost posmatramo ravnopravno, ne kao delegiranje prava koje nam muški rod daje”, istakla je Joksimović.

Ona je dodala da rodna ravnopravnost znači ravnopravnost pojedinaca u njihovim pravima, slobodama i doprinosima održivosti ekonomskog napretka i društva.

“Ravnopravnost treba da posmatramo ravnopravno, i Evropa u budućnosti treba da promeni način promene, svaka promena koja ide na renesansu u kojoj uzima nešto od starih obrazaca nije održiva”, istakla je Joksimović.

Ona je navela i da su u Srbiji žene sve zastupljenije na političkim funkcijama i oblasti upravljanja, ali i istakla da se sve vrste mizoginije moraju osuditi.

“Sve vrste mizoginije i mizogenih pristupaka, koje se dešavaju svuda, ne samo u Srbiji, mora svakog dana javno da se osuđe, jer sve polazi od reči. Od reči do loših akcija je mali put, javni govor znači veliku odgovornost”, istakla je Joksimović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Umerena kiša

Trenutna temperatura 3°C

Umerena kiša

Utorak
Moguća kiša

Max: 4°C
Min: 3°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana