Evropska komisija: Pitanje imovine na Kosovu rešavati uz učešeće svih Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 16. 03. 2017. 12:45:41

Evropska komisija ocenjuje da se pitanje imovine na Kosovu mora rešavati u okviru transparetntnog procesa u koji će biti uključene sve zajednice na koje se to pitanje odnosi.

kosovo72013072014.jpg

 

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da su imovinska pitanja osetljiva i da kao takva moraju biti rešavana na transparentan način uz učešće svih zajednica na koje se to pitanje odnosi.

”Pitanja koja se odnose na imovinu su osetljiva i njih bi trebalo rešavati i regulisati kroz transparentne i sveobuhvatne procese koji uključuju sve zajednice na koje se to pitanje odnosi. Sve zainteresovane zajednice moraju biti spremne da se angažuju u takvom otvorenom i inkluzivnom procesu”, rekla je ona.

Ona je na taj način odgovorila pitanje Tanjuga povodom odluke Vlade Kosova da se sva nepokretna imovina na Kosovu registrovana na ime SFRJ, Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo, registruje na ime Republike Kosovo kao vlasnika te imovine.

Iako je srpska strana inistirala da se u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine razgovara i o pitanju imovine na Kosovu, vlasti u Prištini nisu dale saglasnost da se to pitanje stavi na dnevni red dijaloga u Briselu naglašavajući da se radi o unutrašnjem pitanju Kosova.

”Za imovinu na teritoriji Republike Kosovo imamo punu nezavisnost, suverenitet i o tome nema potrebe da razgovaramo sa bilo kim. Radi se o pitanju o kojem, kao država sami odlučujemo, kao što je to bio i slućaj sa bivšim republikama Jugoslavije”, izjavila je ministraka pravde Kosova Durata Hodža.

Potpisom premijera Kosova Ise Mustafe ova odluka je stupila na snagu.

Vlada Srbije je najavila da će poništiti ovakvu odluku koju smatra o nelegalnom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 23°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana