Evropa strahuje od kolateralne štete u sporu SAD i Kine Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 16. 05. 2018. 10:57:11

Evropa strahuje od kolateralne štete koju može pretrpeti od rastućeg trgovinskog spora između SAD i Kine, izjavio je danas Fil Hogan, komesar Evropske unije za poljoprivredu, na marginama sajma prehrambenih proizvoda u Šangaju.

trump-ap

Hogan je rekao na konferenciji za medije da je svoju zabrinutost izrazio i na sastanku sa američkim podsekretarom za poljoprivredu Tedom Mekinijem ove nedelje u Šangaju, a povodom pregovora o postizanju trgovinskog sporazuma koje vode dve vodeće svetske ekonomske sile, prenosi agencija Rojters.

Glavni trgovinski i ekonomski funkcioneri američkog predsednika Donalda Trampa pripremaju se za sastanak s potpredsednikom kineske vlade Liu Heom u Vašingtonu, a na dnevnom redu je više pitanja – počev od zaštite prava intelektualne svojine do poljoprivrednih proizvoda i proizvodnih kapaciteta u sektoru čelika.

Hogan je takođe, na sastancima sa visokim zvaničnicima kineske vlade ove sedmice, pozvao Peking da ostavi otvoreno tržište za govedinu iz EU, nakon što je Kina odobrila uvoz iz Irske, a zatražio je i razjašnjenje o uvođenju sertifikata o bezbednosti hrane koje je ova zemlja predložila.

Evropu i SAD brine to da će predložena pravila o bezbednosti hrane zahtevati zdravstvene sertifikate za sve uvozne namirnice, čak i za proizvode s niskim rizikom, što će otežati trgovinu vrednu više hiljada milijardi dolara sa svetskom ekonomijom broj dva.

Trebalo je da ova pravila stupe na snagu u oktobru prošle godine, ali je Peking prihvatio dvogodišnje odlaganje kako bi kompanije imale više vremena da se prilagode novim standardima.

Među kineskim zvaničnicima sa kojima se Hogan sastao bili su i Han Čangfu, ministar za poljoprivredu i ruralni razvoj, i vicepremijer Hu Čunhua, dodaje Rojters.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 4°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 14°C
Min: 2°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana