EU:Nema promene formata dijaloga bez saglasnosti obe strane Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 28. 11. 2017. 17:18:09

Svaka promena formata u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i angažovanje SAD, mora da bude podržana i od Srbije, kažu danas u Briselu.

brisel-eu

 

”EU je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine. Na dvema stranama je da se dogovore o sadržaju, formatu, brzini i agendi”, izjavila je za Tanjug portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Kocijančić je ponovila da EU i SAD ”blisko sarađuju” kada je reč o Zapadnom Balkanu, što podrazumeva i proces dijaloga Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da je Zapadni Balkna kao jedan od prioriteta EU ”deo redovne komunikacije između Brisela i Vašingtona”.

Na pitanje Tanjuga da li se u komunikaciji Brisela i Vašingtona pominjalo veće učešće Amerike, pa i angažman nekadašnje državne sekretarke Kondolize Rajs, kako u regionu, tako i u samom dijalogu Beograda i Prištine, izvori bliski kancelariji šefice EU diplomatije Federike Mogerini kažu da su o ”angažamanu Kondolize Rajs čuli samo iz srpskih medija.”

”Za nas je situacija jasna. Mi smo posrednici u dijalogu, a dijalog je između Beograda i Prištine, koji zajedno odlučuju kako će se dijalog voditi”, kažu diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

U EU naglašavaju da ono o čemu se razgovara jeste nova faza dijaloga Beograda i Prištine.

Portparolka Evropske komsije Maja Kocijančić kaže da se od predsednika i Srbije i Kosova očekuje da u narednim nedeljama i mesecima nastave sa konstruktivnim zalaganjem, kakvo je pokazano tokom pethodnih sastanaka u okviru dijaloga. ”Radimo na novoj fazi dijaloga. U kontaktu smo sa SAD i sa naše strane se ništa ne menja”, zaključuju diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slab sneg

Trenutna temperatura -2°C

Slab sneg

Subota
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -1°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana