EP: Puno priznanje Kosova i dalje vrlo daleko Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 12. 02. 2019. 17:49:21

Analitičko odeleljenje Evropskog parlamenta u svom poslednjem izveštaju ocenjuje da je „puno priznanje Kosova i njegovo članstvo u većini međunarodnih institucija i dalje vrlo daleko, iako je preko 100 zemalja, uključujući 23 zemlje članice EU, priznalo Kosovo“.

evropska20012015.jpg

U izveštaju analitičkog centra, koji služi za informisanje evropskih parlamentaraca o razvoju situacije u oblastima o kojima se razgovara u Evropskom parlamentu, konstatuje se da su odnosi između Beograda i Prištine zategnuti, a napredak ka normalizaciji u zastoju.

„Uprkos sve jačem pritisku na obe strane, u cilju konačnog postizanja sporazuma koji bi otvorio vrata članstva u EU, odnosi ostaju zategnuti, a napredak ka normalizaciji je u zastoju“, zaključuju u EP.

U izveštaju se, takođe, navodi da Srbija „svoju nekadašnju pokrajinu i dalje vidi kao deo svoje teritorije“ i da je EU uslovila „pristupanje i Srbije i Kosova Uniji prethodnom normalizacijom odnosa dve strane“ i podseća da su od 2011. godine, uz posredovanje EU, dve strane rešile neka od „tehničkih pitanja“, ali do sve do danas nesalaganja sprečavaju svakodnevnu komunikaciju u oblasti trgovine, enegetike, prelaska granica.

„Uprkos naporima da integriše većinsku srpsku zajednicu sa severa Kosova, Priština se i dalje muči sa kontrolom tog regiona. Iako je 2013. i 2015. godine dogovorena autonomija za većinsku srpsku zajednicu na Kosovu, napredak po tom pitanju je u ćorsokaku“, stoji u izveštaju tink tank službe Evropskog paralamenta.

Dodaje se i da su 2018. godine predsednik Srbije i kosovski predsednik pokrenuli ideju o „korekciji granica“, što je, kako se navodi, snažno kritikovala Nemačka, zbog straha od pokretanja nestabilnosti i dovođenja u pitanje drugih granica na Zapadnom Balkanu.

U izveštaju anlitičara koji rade za Evropski parlament dodaje se da ideja zamene teritorija ima snažan otpor i „unutar Srbije i unutar Kosova“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 21°C
Min: 8°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana