Električna vozila za besplatan prevoz u pešačkoj zoni Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 17. 11. 2018. 13:00:40

Vozila na električni pogon koja će besplatno prevoziti građane u pešačkoj zoni Beograda u procesu su nabavke, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić očekuje da će ta vozila početi da saobraćaju u prvim mesecima naredne godine.

pesacka-zona-centar-greb

 

Reč je o malim električnim vozilima koja imaju mnogi gradovi širom Evrope u okviru pešačke zone, a ova usluga će se kod nas zvati “Vrabac servis”.

“Vrabac servis će biti mala električna vozila u koja može da sedne šest ili osam ljudi. U početku će prvo biti dva vozila, zatim tri, a kako se pešačka zona bude širila biće ih i više. To će biti električni saobraćaj u okviru pešačke zone koji će imati svoje stanice, a građani će se prevoziti potpuno besplatno”, pojasnio je Vesić za Tanjug.

Na taj način će, kaže, ljudi koji žive u pešačkoj zoni ili imaju potrebu da dođu do nje moći da iskoriste taj servis kako bi se lakše prevezli kroz pešačku zonu.

Vozila će, rekao je, biti nabavljena u okviru projekta “Zajednici zajedno” koji Grad Beograd sprovodi sa kompanijom “Naftna industrija Srbije”.

“To je jedan od projekata koji je ocenjen kao najbolji i najkorisniji i na taj način mi nastavljamo sa politikom ekološke hijerarhije u saobraćaju”, rekao je Vesić.

To, pojasnio je on, podrazumeva da se prioritet daje električnim vozilima, pešacima, biciklističkom saobraćaju, pa tek onda automobilima.

“Smatramo da u centru grada ne treba da bude toliko prostora za automobile i da građani treba da koriste ekološke vidove prevoza”, kazao je zamenik gradonačelnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 14°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana