Ekskluzivni materjali Adligata o Mihajlu Petroviću Alasu Tanjug

KulturaKultura Pocetna 16. 05. 2018. 13:54:09

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i putovanja prikazalo je prvi put javnosti ekskluzivan i do sada nepoznat materijal o životu Mihaila Petrovića Alasa u okviru izložbe „Mihailo Petrović Alas: rodonačelnik srpske matematičke škole“ koja je juče otvorena u Galeriji SANU povodom 150-godišnjice naučnikovog rođenja, saopštili su danas iz Adligata.

sanutablasrpskaakademijanaukaiumetnosti17112014.jpg

 

Na izložbi je prikazano jedno naučno otkriće: diplomski rad iz hemije Mihaila Petrovića Alasa.

Ovaj dragoceni dokument, nedavno pronađen u Adligatu, menja poznatu sliku o velikom naučniku.

Naime, do sada je bilo poznato da je Petrović diplomirao matematiku i fiziku (originali diplomskih radova su takođe pronađeni u Adligatu i predstavljeni na izložbi), ali je Petrovićevo diplomiranje iz hemije predstavlja potpuno novo otkriće.

Na izložbi u SANU iz bogatog fonda Adligata može se videti Petrovićev dijagram za daljinomer, prepis njegove krštenice potrebne za upis u Visoku redovnu školu (Ecole Normale Superieure) iz 1890-te godine, kao i vizit karta iz doba kada je bio državni pitamac oko 1890-1894. godine ali i mapa Pariza koju je on lično, tokom studija, koristio.

Posebno su dragocena pisma Mihaila Petrovića dedi Novici, koji ga je izdržavao i školovao, a koja počinju sa „poštovani deda“ i datiraju iz 1892. i 1893. godine.

Petrović se bavio i kriptografijom, a u Adligatu je pronađena njegova bogata arhiva dokumenata iz ove oblasti, čiji deo je sada takođe prikazan na izložbi, uključujući lične Petrovićeve rukopise o šifrovanju.

U delu zaostavštine Mihaila Petrovića Alasa koja se nalazi u Adligatu mogu se pronaći još rukopisi Petrovićevih putopisa, pisma Josifa Pančića i Ðorđa Karađorđevića, kao i doktorska disertacija Petrovićevog studenta, Mladena Berića – prvi doktorat iz matematičkih nauča odbranjen na Beogradskom univerzitetu.

Dokumentacija uglavnom pokriva period Petrovićevog školovanja u Francuskoj od 1889. do početka Drugog svetskog rata 1941. godine.

Tematski obuhvata Petrovićevo školovanje, akademsku karijeru, naučni rad, putovanja i ribarstvo. Kako je građa pretežno na srpskom i francuskom jeziku, njeno proučavanje nije moguće bez poznavanje ova dva jezika. Reč je o izvorima prvog reda.

Izložba je otvorena do 22. juna. Stručna vođenja su svakog dana u 13 i 19 sati, četvrtkom u 13 sati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 21°C
Min: 8°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana