Ekonomist: IKEA u Srbiji – simbol evropske normalnosti Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 17. 08. 2017. 21:38:05

Londonski nedeljnik „Ekonomist“ piše da je otvaranje robne kuće IKEA u Beogradu puno simboličnog značenja i da je povratak švedske kompanije u Srbiju „priča o odloženoj tranziciji“ Srbije, kao „simbol evropske normalnosti“ pod mandatom predsednika Aleksandra Vučića.

ikea

Britanski list ukazuje da evropske integracije imaju različite oblike, a da za vlade kao što je srpska to znači hvatanje u koštac s hiljadama instrukcija EU o tome kako izgraditi modernu državu.

“Pa ipak, za hiljade običnih Srba, otkako je IKEA otvorena u Beogradu 10. avgusta, to znači provođenje vikenda kao milioni građana EU: u kupovini nameštaja švedske robne kuće i proučavanju instrukcija o tome kako da ga sklope”, navodi se u tekstu pod naslovom “IKEA došla u Srbiju”.

“Ekonomist” ocenjuje da bi bilo gde u Evropi otvaranje 400. robne kuće IKEA teško predstavljalo vest, “a kamoli priliku za nacionalno ispitivanje savesti na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem”.

List navodi da je Vučić u autorskom tekstu pohvalio kompaniju IKEA i njenog osnivača Ingvara Kamprada, koji je u mladosti bio član Švedske fašističke partije, ali da se u međuvremenu “iskupio”.

Britanski list podseća na političku prošlost Vučića navodeći d aje 16 godina bio član nacionalističke partije.

Vučić, kako se dalje ističe u tekstu, kaže da više ne veruje u ideje koje su ga motivisale u prošlosti i da mu je cilj stvaranje moderne Srbije, ali da je problem u tome što su Srbi lenji i večito čekaju da im neko kaže šta treba da rade.

List dodaje da je Vučić često govorio o svom divljenju severnim Evropljanima i njihovoj protestantskoj radnoj etici.

“IKEA u Beogradu je priča puna simboličnog značenja”, ističe se u tekstu, uz podsećanje da je ta kompanija otvorila na ovim prostorima malu prodavnicu 1991, ali ju je zatvorila samo godinu dana kasnije kada se Jugoslavija raspala.

Povratak kompanije IKEA je “priča o odloženoj tranziciji Srbije”, ocenjuje “Ekonomist”, koji podseća i da je lider Srbije iz ratnih vremena, Slobodan Milošević, pao pre 17 godina, i pita se “zašto je Srbiji trebalo toliko mnogo vremena”.

Londonski nedeljnik navodi da je 2008. godine, kada je na čelu Srbije bio proevropski orijentisan Boris Tadić, pokušaj švedske kuće da se vrati na ove prostore bio osujećen birokratijom i korupcijom.

“Mnogi liberalni Srbi mrze Vučića zbog njegovog autoritarizma i nepotizma: činjenica da je simbol evropske normalnosti ponovo otvoren za vreme njegovog mandata je gorka pilula koju će oni morati da progutaju”, zaključuje “Ekonomist”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 23°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana