„Ederlezi rising“ najbolji srpski film na Festu Tanjug

KulturaKultura Pocetna 02. 03. 2018. 20:10:02

„Beogradski pobednik“ za najbolji film u nacionalnoj selekciji „Srpski film“ 46. Festa dodeljen je debitantskom ostvarenju Lazara Bodrože „Ederlezi rising“, a Bodroža je nagrađen za najbolju režiji.

Beograd, 23. februara 2018 - Otvaranje 46. Festa. Projekcijom filma "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju" Martina Mekdone i urucenjem "Beogradskog pobednika" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti madjarskom reditelju Istvanu Sabu, veceras je u Sava Centru poceo 46. Fest. FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Bodroža je ovu nagradu posvetio svojoj supruzi, glumici Nadi Šargin, koja mu je, kako on kaže, pomogla da razume glumce.

Žiri, koji su činili reditelji Lordan Zafranović (Hrvatska) i Damjan Kozole (Slovenija), kompozitor Alen Sinkauz (Hrvatska) i srpski glumci Miloš Timotijević i Katarina Radivojević, ocenili su da je „Edelezi rising“ žanrovski inovativan i hrabar iskorak u srpskom filmu, precizan u realizaciji, dosledno i profesionalno vođen od početka do kraja i „najkompletniji film“.

Bodroža je, kako je konstatovao žiri, „pokazao sposobnost da konsekventno sprovede koncept futurističkog filma, a pri tome uz vizuelni spektakl, gledaoca dovede do stvarne misterije odnosa žene i muškarca“.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je porno zvezda Džesika Stojadinović Stoja u filmu „Ederlezi rising“, uz ocenu žirija da je „na savršeno kontrolisan način, minimalnim sredstvima, uspela da dočara lik Nimani prateći tačno viziju autora i nadgradila lik svojom preciznom glumačkom ekspresijom, ličnošću i harizmom“.

Njen partner u filmu slovenački glumac Sabastijan Kavaca nagrađen je za najbolju mušku ulogu, a žiri je istakao da je on „minimalnim, ali snažnim glumačkim sredstvima otelotvorio ulogu arhetipskog muškarca i stvorio lik mističnog, ali prijemćivog antiheroja“.

Nagrada žirija otišla je u ruke Koste Ristića za ostvarenje „Banditi u potrazi za mamom“, koji „ima dokumentarnu formu, nepretenciozan koncept, odlićan rad sa naturščicima i izaziva iskrene emocije“.

Najbolji scenario, ocenom žirija, napisao je Ðorđe Milosavljević za film „Izgrednici“ (reditelj Dejan Zečević), u kome na „intrigantan način analizira kako haos utiče na naše živote, a u širem kontekstu, otvara relevantna pitanja mlade generacije i njihove perspektive“.

Kristijan Garip, nagrađen za najbolju debitantsku ulogu u filmu „Banditi u potrazi za mamom“, na jednostavan i suptilan način nosi film svojim umećem, šarmom i harizmom, zapazio je žiri.

Specijalna nagrada dodeljena je direktoru fotografije Miladinu Čolakoviću, jer je žiri smatrao da treba istaći izuzetan kvalitet kamere u filmu „Izgrednici“, kojom je Čolaković „stvorio klaustrofobičnu distopiju i istakao arhitekturu kao jedan od glavnih likova u ovom ostvarenju“.

Najbolji film u programu „Granice“, odlukom žirija u sastavu Filip Feti Dautović, Ðorđe Bajić i Zoran Janković, jeste dokumentarac „Hitlerov Holivud“ u režiji Rudigera Sukslanda, koji se „lako i brzo izdvojio sveobuhvatnošću pristupa, ambicioznom izradom i obiljem implikacija“ i kao takav predstavlja „izrazito informativan, zanimljiv i zavodljiv osvrt na dominatne naravi i suštinu kinematografije Nemačke tog perioda“.

Specijana nagrada žirija dodeljena je meksičkom dokumentarnom ostvarenju „Ðavolja sloboda“ u režiji Everarda Gonzaleza, koji „svojom jednostavnom, a zapravo ingenioznom polaznom postavkom na teme, izvrće oveštale zahvate aktivističkog i naglašeno društveno osvešćenog dokumentarnog filma“.

„Politikina“ nagrada „Milutin Čolić“ pripala je Ristiću za „Banditi u potrazi za mamom“.

„Bez kalkulisanja, slobodno i hrabro, ovaj film spaja dokumetarizam i igranu strukturu, „narodnjake“ i bluz i rok, vozove i podzemne prolaze, bogatstvo i siromaštvo, komediju i setu, sirijske izbeglice i transvestite, delikvente i pripadnike MUP-a, decu sa margina i nas koji ih ne primećujemo… Spaja i reditelja i njegovu kreativnu ekipu sastavljenu od hrabrih žena, umetnica, koje vole film i kojima nije važno da li je dokumentaran ili igrani, jer, suština filma jeste u emociji“, istakli su članovi žirija – reditelj i producent Goran Paskaljević, filmski kritičar Dubravka Lakić i scenarista i reditelj Bojan Vuletić.

Nagrada zirija „Nebojsa Ðukelić“ za najbolji film 46. Festa pripala je ostvarenju „Comic Sans“ u režiji Nevia Marasovića, dok je Specijalno priznanje dodeljeno filmu „Osnove ubijanja“ u režiji Jana Cvitkoviča.

Odluku su doneli kritičarka iz Slovenije Nerina Kocjančić, direktorka Pulskog filmskog festivala Gordana Restović i srpski kritičar Dragan Jelčić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 0°C

Pretežno vedro

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana