Džang: Pojas i put se od ideje pretvara u realnost Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 17. 07. 2017. 12:17:12

Kineska inicijativa “Pojas i put” pretvara se od ideje u realnost i Kina je spremna da u ceo projekat uključi i Srbiju, izjavio je danas predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđiang.

dzang

„Inicijativa pojas i put je poreklom iz Kine, ali Kina je spremna da zajedno sa svima uključi i Srbiju, da zajedno podstiče nove rezultete u izgradnji Pojasa i put“, rekao je Džang obraćajući se na posebnoj sednici Skupštine Srbije, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Navodeći da se iskreno nada da će Srbija što pre postati član evropske porodice, Džang je istakao da je Srbija prva zemlja u regionu koja je ostvarila strateško partnerstvo sa Kinom čime je, ističe, otvoreno novo istorijsko poglavlje.

On je pozvao na zajedničku izgradnju svetle budućnosti i strateškog partnerstva Kine i Srbije.

Džang je podsetio na zajedničku deklaraciju koju su predsednici Kine i Srbije, Si Ðinping i Tomislava Nikolić potpisali 2013. ističući da su 2016. prilikom posete kineskog predsendika Srbiji bilateralni odnosi podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Naveo je i ovogodišnje posete Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića Kini, te da su oni u susretu sa kineskim predsednikom postigli važne konsenzuse o daljem produbljivanju tradiocionalnog prijateljstva i međusobnog strateškog poverenja.

dzang1

Govoreći o dugogodišnjem tradicionalnom prijateljstvu dve zemlje, Džang je naveo da su politički odnosi Srbije i Kine na veoma viskom niovu,

“Kineska strana će podržavati put koji je narod Srbije sam izabrao, kao i napore Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije”, rekao je Džang.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 20°C

Slaba kiša

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana