Dve nove metode lečenja na Institutu „Dedinje“ Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 11. 02. 2019. 18:33:12

Dve nove metode lečenja, rotaciona aterektomija – koja se primenjuje u lečenju perifernih arterija i „no touć“ procedura, koja „čuva“ bajpas „od dodirivanja“ i time mu produžava vek trajanja, izvedene su danas na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

kardiovaskularni-institut-dedinje-greb

Te procedure izveli su doktori te ustanove, uz podršku stručnjaka iz inostranstva, prof. dr Domingos Ramos de Souzom sa klinike Orebro u Švedskoj i dr Vinka Viđaka iz Hravatske.

Rotaciona aterektomija leči bolest perifernih arterija, koja neretko vodi ka amputaciji određenih ekstremiteta, danas je izvedena kod pacijenta Aleksandra Đurkovića, koji već 33 godine boluje od dijabetesa.

Sat vremena nakon operacije, Đurković u izjavi za Tanjug kaže da se odlično oseća i da je intervencija apsolutno bezbedna i bezbolna.

„Intervencija je meni spasila nogu, možda i život. Već 33 godine sam dijabetičar i to su posledice. Koliko god da kontrolšete ovu bolest, na kraju se ipak pojave komplikacije“, rekao je Đurković.

Rotaciona ateroktomija je procedura koja omogućava „pročiščavanje“ i odpušavanje perifernih krvnih sudova, pojašnjava dr Dragan Sakić, koji je danas uz pomoć kolege iz Zagreba dr Vinka Viđaka izveo tu intervenciju.

„Procedura je standardna, a njena prednost je što nema potrebe da se stavlja stent. Zadovoljan sam, jer se radi o pacijentu koji je dijabetičar od svoje 25 godine“, rekao je Sakić.

Drugu intervenciju, „no touć“ metodom danas je izveo načelnik Instituta „Dedinje“, doc Miodrag Perić sa rodonačelnikom te metode prof. dr Domingos Ramos de Souzom.

Kako je rekao, nova procedura će potisnuti dosadašnji način „uzimanja“ vene, kako bi poslužila kao venski graft, odnosno bajpas.

„Mi ovu tehniku možemo vrlo lako da prihvatimo. Izuzetno je edukativno i mislim da će ubuće oni koji se odluče za ovu tehniku omogućiti bolesnicima bolju i funkcionalniju prognozu posle operacije“, rekao je dr Perić.

Kako kaže, ova procedura uveliko je prihvaćena u svetu i „čuva“ bajpas od dodirivanja, čime se produžava njegov vek trajanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 21°C
Min: 8°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana