Đurić: Vodi se histerična kampanja protiv rešenja za KiM

PolitikaPolitika Pocetna 31. 08. 2018. 21:07:01

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je večeras da u vladajućim krugovima Prištine, delu međunarodne zajednice, ali i unutar zemlje, postoji „sumanuta, gotovo histerična kampanja protiv bilo kakvog rešenja za KiM“.

 

Ðurić kaže da strahuje da takvim stavom oni polako stvaraju kritičnu masu protiv rešenja.

„To nije ono što je u srpskom interesu. Svakoga dana smo sa ovakvim pristupom i Prištine i međunarodne zajednice, a i kod nas, sve dalji od rešenja, a to nije u našem interesu“, kazao je Ðurić za RTS.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra inostranih poslova Nemačke Masa, koji je ponovio da se Berlin protivi promene granica, Ðurić je kazao da to samo govori o tome koliko je predsednik Aleksandar Vučić bio u pravu „kada je vapio za time da je potrebno jedinstvo u Srbiji, ako hoćemo da bilo šta dobijemo za naš narod i našu zemlju“.

„Očigledno je da je i za Nemačku i Veliku Britaniju i mnoge druge velike i uticajne zapadne zemlje, koje imaju vojsku na KiM, nezavisno Kosovo zakucano na celoj teritoriji KiM. Oni smatraju svaki kvadratni kilometar naše južne pokrajine nezavisnom teritorijom i smatraju da nije potrebno da Srbija u teritorijalnom smislu tu bilo šta dobije“, kazao je Ðurić.

Ukazao je i na to da ima i dosta onih u Srbiji, „Janjića, Jankovića, Jeremića…koji imaju potpuno identični stav stavu koji iznosi Kadri Veselji“.

„Zbog toga smo apelovali na jedinstvo i zato ste mogli čuti i od predsednika Vučića koliko je teško promeniti tu katastrofalno lošu našu poziciju. Zbog toga mi želimo nešto da dobijemo, jer za veliki uticajan deo mi ništa nemamo“, naveo je direktor vladine Kancelarije za KiM.

Kazao je da je izjava mitropolita Porfirij da je pitanje KiM najbolnije i da ne sme biti zloupotrebljeno zarad bilo čijih partijskih i ličnih interesa, razuman i racionalan stav.

„Uveren sam da tiha većina, ali snažna većina sveštenstva, kao i naš narod, racionalno i razumno gleda na pitanje KiM, za razliku od onih koji se zaklanjaju iza svešteničkih mantija, a u stvari se bave politikom“, naveo je Ðurić.

On je podsetio na današnju izjavu Bedžeta Pacolija da su srpske crkve i manastiri na KiM albanski i kazao da su se mnogi smejali kada se govorilo da su neophodne zaštićene zone za crkve na KiM.

„Govorili su – ne, to je sve naše. Sada vidimo da albanski političari otvoreno govore da su to albanske crkve i manastiri. Kako su se smejali tome, tako su se smejali i tome da će u Srbiji biti privredni rast, a danas smo po tome treći u Evropi“, dodao je Ðurić.

Istakao je da je u Srbiji potrebno naučiti da se na vreme i racionalno posmatraju stvari.

„Bojim se da na pitanju KiM to ne shvatimo prekasno. Mi nećemo odustati, ali situacija je veoma ozbiljna i mnogo nam otežava to što nas i kod kuće vuku za noge“, zaključio je Ðurić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 31°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana