Đurić i Vesić: Saradnja između beogradskih i opština sa KiM Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 19. 02. 2019. 12:24:19

Potpisan protokol o saradnji između beogradskih i opština sa Kosova i Metohije, koji predviđa saradnju u više oblasti.

vesic-djuric-bi

foto Beoinfo

Protokol o saradnji između opština grada Beograda i opština na teritoriji Kosova i Metohije, koji predviđa saradnju u više oblasti, potpisali su direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Ðurić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u Palati Srbija.

Kako je rečeno, saradnja između opština biće realizovana u oblasti kulture, umetnosti, zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, privrednog razvoja, infrastrukture i drugim oblastima.

Protokolom je predviđeno da Kancelarija za KiM i Grad Beograd koordiniraju, usmeravaju i pružaju kontinuiranu neophodnu pomoć i podršku opštinama sa ciljem direktnog i trajnog poboljšanja životnog standarda građana na teritoriji KiM, a u skladu sa identifikovanim potrebama i razvojnim prioritetima.

„Veoma sam srećan danas zbog toga što smo i mi Srbi počeli da potpisujemo različite sporazume, različite akte koji nas čine međusobno bližima i koji znače da jačamo saradnju među našim opštinama“, rekao je Ðurić.

Kako je dodao, zašto bi samo drugi govorili o ujedinjavanju njihovih opština i sredina kada mi imamo pregršt naših opština i sredina koje se međusobno vole, poštuju i hoće da sarađuju.

Vesić je rekao da današnji događaj ima nekoliko poruka, a prva je da je Beograd glavni grad svih Srba gde god da žive.

„Šta god ko mislio i ko god pokušao da ubeđuje i vas i druge Srbe, glavni grad svih Srba je Beograd. Zato Beograd počinje sa ovom akcijom jer ima posebnu obavezu kada su Srbi u pitanju, bilo gde da žive. Današnji događaj znači da niste sami i da su Beograd i beogradske opštine sa vama“, rekao je Vesić.

Druga poruka je, kaže, da su Srbi počeli da potpisuju sporazume sa Srbima i da međusobno sarađuju.

Kako je dodao, treća poruka je da Beograd ima posebnu obavezu prema svim Srbima, a posebno prema onim najugroženijima, a to su Srbi koji žive na teritoriji KiM.

Nakon potpisivanja Protokola o saradnji, bilateralne protokole potpisali su predstavnici 19 lokalnih samouprava sa KiM i 15 beogradskih opština.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana