Đurić: Ubistvo Ivanovića monstruozan zločin, meta naša sadašnjost i budućnost Studio B, RTS, Tanjug

HronikaHronika Pocetna 17. 01. 2018. 09:40:52

Ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja monstruozan zločin, a meta su naša sadašnjost i budućnost. Sada je jedino važno da se sazna istina, da Srbija učestvuje u istrazi, a svoju ćemo svakako sprovesti, rekao je gostujući na RTS-u direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On je najavio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu i nedelju posetiti severni i centralni deo Kosova i Metohije.

ivanovic-oliver-tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže za RTS da nema nastavka dijaloga u Briselu dok Srbija ne dobije odgovore o ubistvu Olivera Ivanovića. Informacije do kojih su došli naši organi pokazuju da je reč „o ozbiljnoj i širokoj organizaciji“, istakao je Đurić gostujući u emisiji Oko specijal: Pucanj u mir povodom ubistva Olivera Ivanovića.
„Iz minuta u minut dobijamo sve više informacija, sve sam više uveren da ovo ne potiče iz naše zemlje i sigurno ne od Srba sa KiM. Mi ne tražimo i ne molimo, već zahtevamo da kosovski organi odmah pronađu krivce i privedu ih pravdi“, rekao je Đurić ističući da je znak da se nešto krije ako to ne urade.

Prema njegovim rečima, meta je Srbija, njena stabilnost i budućnost.

„Onaj koji je ovo uradio, uradio je najgoru stvar za naš narod. Sada je jako važno da oni koji su odgovorni za istragu, a to su kosovske institucije, daju odgovor i mi tražimo, zahtevamo da se Srbiji omogući da učestvuje u istrazi a mi ćemo našu istragu voditi svakako“, istakao je Đurić.

Naglasio je da ništa što su kosovske institucije radile u prethodne dve decenije nije dovelo do zaštite Srba.“Ako ne nađu ubice, znači da znaju ko je ubio Ivanovića i da to kriju. Zato tražimo da učestvujemo u istrazi a našu ćemo svakako sprovoditi“, ponovio je direktor Kancelarije za KiM.

Ističe da je „naše da odgovorimo okupljanjem, sabiranjem a ne da dopustimo da nam podmeću podele, to bi najviše želeli oni koji su ubili Olivera Ivanovića“.

Drecun: Kadri Veseli bi mogao da pruži mnogo informacija o ubistvu Ivanovića

Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića trebalo bi da ide u dva pravca – ka Kadriju Veseliju i Vašingtonu, smatra predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun. Ističe da je razlog zašto u Prištini ne žele saradnju sa Beogradom to što žele da manipulišu dokazima koji će biti prikupljeni.

Milovan Drecun je rekao da dosadašnji tok istrage pokazuje da se radi o veoma dobro planiranom i, nažalost, efikasno izvedenom brutalnom ubistvu Olivera Ivanovića, kao i da su ga izveli profesionalci.

Milovan Drecun smatra da je najavljena poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosmetu za vikend bezbednosno vrlo rizična, ali neophodna. „Predsednik Republike biće sa srpskim narodom, pokazaće da Srbija u potpunosti stoji iza srpskog naroda. Uputiće poruku stabilizacije, ohrabriti građane i garantovati bezbednost koliko je to moguće“, rekao je Drecun. Očekuje da će to smiriti tenzije i da ćemo imati jasniju situaciju, kao i „da ćemo na čistac isterati Albance na Kosmetu i druge koji su možda imali upliva u tome a izvan Kosmeta su“.

Na Ivanovića je pucano iz automobila u pokretu, a pronađen je zapaljen automobil „opel astra“ koji su navodno koristili napadači. „Vlasnik tog automobila je mrtav, nema ga, automobil je kupljen 1994. – sve je precizno isplanirano, to je atentat koji ima i regionalni karakter – pitanje je odakle su pucači, odakle je oružje, ko je prikupljao obaveštajne informacije“, rekao je Drecun gostujući u Dnevniku RTS-a.

Istraga bi, smatra, trebalo da ide u dva pravca. „Prema Kadriju Veseliju, predsedniku kosovske skupštine koji je šef Tačijeve ilegalne obaveštajne službe. Ta paraslužba deluje naročito na jugu Mitrovice i vrši subverzije na Severu. Mislim da bi mnogo informacija mogao da da o ovom ubistvu“, naveo je Drecun imajući u vidu Veselijevu pretnju da će doći sa svojim paravojnim formacijama do Niša.

Drugi pravac istrage trebalo bi, prema njegovom mišljenju, da ide prema Vašingtonu. „Voleo bih da Stejt department da saznanja njihovih obaveštajnih službi na osnovu kojih su napravili procenu da se u narednom periodu očekuju nekakvi neredi i incidenti na severu Kosova. Da vidimo na kojim informacijama su zasnovane te analize. Da li je možda, između ostalih, jedna od nepotvrđenih informacija da je pre mesec dana u Albaniju ušla grupa profesionalnih ubica. Gde su oni, šta se dešavalo sa njima?“, upitao je Drecun.

Država Srbija će, naglašava, raditi svim svojim kapacitetima na ovom slučaju. „Pokrenuta je sopstvena istraga i mislim da ćemo doći do nekih rezultata jer taj slučaj mora da bude rešen, on je toliko značajan za Srbiju, stabilnost uopšte i budućnost celog procesa normalizacije odnosa“, istakao je Drecun.

Smatra da je razlog zašto u Prištini ne žele saradnju sa Beogradom u istrazi ubistva Ivanovića to što žele da manipulišu dokazima koji će biti prikupljeni, da usmeravaju tok istrage, da sakriju izvršioce i nalogodavce i da prebace odgovornost na Beograd. „U tome imaju snažnu podršku pojedinaca i pojedinih opozicionih političara u Srbiji. Njihova varijanta je ‘učinićemo sve’. A šta su učinili za Staro Gracko, za martovski pogrom?“, pita Drecun.

Naše službe bezbednosti rade punim kapacitetima, rekao je Drecun i dodao da je na Kosmetu izuzetno snažna koncentracija zapadnih obaveštajnih službi. „One su duboko ušle u taj organizovani kriminalni milje na Kosmetu. Pogledajte izveštaj nemačkog BND-a, Kfora o organizivanom kriminalu. Ispada da oni sve znaju, tačno znaju kako funkcioniše ta kriminalna organizacija na KiM. Mislim da oni mogu najpre da dođu do informacija. Imate izuzetno sposobne ljude među italijanskim karabinijerima, francuskom žandarmerijom, tu su i Nemci, Amerikanci. Ako postoji iskrena politička volja u tim državama, onda će se doći do određenih saznanja. Mislim da je i za njih ovo veliki izazov“, rekao je Drecun.

Opasnost od destabilizacije

Smatra da postoji opasnost od destabilizacije na Kosmetu.

„Ako uzmete u obzir da se približava podizanje prvih optužnica u specijalizovanom tužilaštvu, pa onda pretnje koje su stizale od pojedinih bivših terorističkih komandanata, a sada političara da će se ponovo aktivirati OVK, pa peticija sa 16.000 potpisa veterana, pa napadi na Srbe, a naročito na imovinu Srba povratnika, pa grupa koju je Haradinajev klan ubacio u Kumanovo – postoji kapacitet za destabilizaciju“, navodi Drecun.

S druge strane, ističe da je dilema da li je ubistvo Ivanovića konačni završetak nečijeg plana, ili on treba da bude početak realizacije novog plana.

„Ako je početak realizacije novog plana koji treba da dovede do šire destabilizacije Severa, onda je to opasno. Zamislite situaciju u kojoj bi, ne daj bože, nastradao neki albanski političar u južnom delu Kosovske Mitrovice. Do čega bi došlo? Sećate se kakve su bile tenzije između južnog i severnog dela“, rekao je Drecun.

Na pitanje da li je dobra odluka da se dijalog sa Prištinom prekine dok se ne dobiju odgovori, Drecun jer rekao da je ovo suviše težak zločin koji pokazuje da su osnovna ljudska prava Srbima onemogućena na Kosmetu. „Ako neko tako brutalno može da ubije istaknutog srpskog političara, onda država Srbija ne može da kaže ‘dobro, ništa, u redu, desilo se to ubistvo, idemo dalje‘. Ne, predsednik Vučić je poslao vrlo snažnu poruku: Desilo se ubistvo, moramo da rešimo taj problem, dok ga ne rešimo ne može se nataviti dijalog. S druge strane, Priština koristi svaku situaciju samo da izbegne formiranje ZSO“, ukazao je Drecun.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 8°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana