Ðurić Prištini: Dalje ruke od našeg Univerziteta Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 20. 03. 2019. 11:51:01

Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio je i biće u srpskom obrazovnom sistemu, izjavio je danas direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

pristina18112014.jpg

„Zato privremenim institucijama samouprave u Prištini poručujem: dalje ruke od našeg Univerziteta, jer on se ne otima već se na njemu stiče znanje“, poručio je Ðurić u saopštenju.

On je ukazao da je Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici deo Evropske asocijacije univerziteta i sa blizu 8.000 aktivnih studenata bio je i ostaje stub srpskog opstanka na KiM.

„Zato je svaki napad na njegov sadašnji status zapravo napad na elementarna prava srpskog naroda i akt agresivne samovolje koja za cilj ima isključivo otežavanje opstanka našeg naroda na KiM“, istakao je Ðurić.

On je podsetio i da je Prištinski univerzitet svojevremeno i osnovan kao ogranak Beogradskog univerziteta, i danas je jedina visokoškolska ustanova sa nastavom na srpskom u AP KiM.

U Prištini su svesni sa kolikom upornošću i ljubavlju srpski studenti i profesori čuvaju svoju zemlju i bore se za nju, i to im očigledno smeta, ocenio je Ðurić.

„Srbi na KiM nikada neće predati svoj univerzitet i nikada se neće odreći prava da se školuju na svom jeziku i u okviru obrazovnog sistema svoje države Srbije“, poručio je Ðurić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno oblačno

Subota
Pljusak

Max: 20°C
Min: 16°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana