Telekom ostaje srpski, +383 u vlasništvu Srbije Studio B, Tanjug

Pokrajinski 2016Politika 13. 11. 2016. 21:25:02

Sporazumom Beograda i Prištine o telekomunikacijama sačuvana je kompletna imovina Telekoma Srbije, kaže šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On pojašnjava da Kosovo nije dobilo međunarodni pozivni broj, već broj za geografsku oblast.

djuric-kim

Vlada Srbije zadovoljna je sporazumom o telekomunikacijama koji je postignut s Prištinom, a pre svega činjenicom da će Telekom Srbije i zvanično raditi na Kosovu i to kao preduzeće koje je legalno priznato od međunarodne zajednice i prištinskih institucija, izjavio je danas šef Kancelarije za KiM Marko Đurić.

„Naša državna kompanija konačno će legalno raditi na području naše južne pokrajine. Legalno i zvanično i priznata je od međuanrodne zajednice i prištinskih institucija“, rekao je Đuirić na pres konferenciji koja je, kako je naveo, sazvana da bi građani Srbije bili precizno, tačno i potpuno informisani o svim elementima zaključaka o sprovođenju Sporazuma iz 2003. godine.

A tim zaključcima, dodao je, treba da se normalizuje rad telekomunkacionih kompanija u našoj juznnoj pokrajini.

„Republika Srbija Vlada Srbije zadovoljni su će njena imovina na teritoriji južne pokrajine biti potpuno zaštićena i sačuvana ne samo u našem sistemu, gde se nikada nije ni dovodilo u pitanje, već će biti zaštićena i sačuvana ovim dogovorom i sporazumom koji garantuje njeno prenošenje na kompaniju Telekom Srbije, dakle u 100 procentnom vlasništvu Telekoma Srbije i koja će biti uspostavljena na teritoriji naše južne pokrajine“, pojasnio je Đurić.

 

Veliki doprinos normalizaciji odnosa

EU: Dogovorena primena sporazuma o telekomunikacijama

Evropska služba za spoljne poslove (EAAS) potvrdila je večeras da su predstavnici Beograda i Prštine uz posredovanje EU postigli dogovor o daljoj primeni Sporazuma o telekomunikacijama iz 2013. odnosno 2015. godine.

Dogovor predviđa prenos imovine Telekoma Srbije na novu kcerku firmu bez carine ili dodatnog oporezivanja, nastavak pruzanja usluga dosadasnjim korinicima Teklekoma i dodelu trocifrenog pozivnog broja za oblast KiM.

Dogovor će, prema saopstenju EU, omogućiti kompanji MTS d.o.o, novoformiranoj ćerki kompaniji Telekoma Srbija punu licenciranu operativnost u okviru fiksne telefonije, kao i privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju. Za dve godine ce se na Kosvou raspisati tender za sve mobilne operatere na kome ce učestvovati i novosnovana kcerka firma Telekoma Srbije.

„Istovremeno sa početkom rada nove kompanije, Međunarodna unija za telekomunikacije će Kosovu dodeliti trocifreni pozivni broj,“ stoji u saopstenju koje je stiglo iz Brisela.

U saopštenju Evropske diplomatrske službe dodaje se da su se dve strane dogovorile da, kada je mobilna telefonija u pitanju, kćerka kompanija Telekoma, sa postojećom infrastrukturom nastavi da pruza dosadašnji nivo usluga i pokrivenost svojim korisnicima.

“Dogovor predviđa prenos imovine Telekoma Srbije na novu firmu MTS d.o.o bez carine, poreza ili dodatnih troškova”, dodaje se u saopštenju EAAS.

U Briselu podsećaju da je ovaj dogovor postignut u okvirima Briselskog sporazuma 2013. godine, a potvrđen Akcionim planom iz 2015. godine.

U nedeljama koje slede, obe strane će primeniti seriju koraka, uz posredovanje EU, kako bi ovaj sporazum stupio na snagu.

Predviđeno je da se nacrt dokumenata koji se odnose na licence, transfer i registraciju imovine završe do 28. novembra. Ukoliko strane zakljuce da su takvi dokumenti u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine i Akcionim planom iz 2015. Srbija će 3. decembra poslati pismo Mejunarodnoj uniji za telekomunikacije u kome izražava svoju saglasnost sa dodeljivanje trocifrenog pozivnog broja za Kosovo.

EU pozdravlja ovakav ishod razgovora Beograda i Prištine i poziva obe strane da ubrzaju napredovanje u primeni preostalih sporazuma, a na prvom mestu sporazuma o formiraju Zajednice srpskih opština i sporazuma o energetici, navodi se u saopštenju.

Ban: Priština da se uzdrži od koraka koji bi omeli dijalog

 

One Response to “Telekom ostaje srpski, +383 u vlasništvu Srbije”

  1. Дарко kaže:

    Ђурић прича о имовини, а не каже шта може да се догоди за нпр. две године ако фирма престане да постоји. На овај начин је само додат још један атрибут државности тзв „држави Косово“ и то нико не може да демантује.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana