Đukanović proglasio pobedu na izborima u Crnoj Gori RTS

RegionRegion Pocetna 16. 04. 2018. 07:50:39

Prema preliminarnim podacima, kandidat DPS-a Milo Đukanović osvojio 53,8 odsto, a kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić 33,5 odsto glasova. Đukanović poručio da neće izneveriti očekivanja građana.

Treći put od sticanja nezavisnosti, Crna Gora je danas birala predsednika. Pravo glasa iskoristilo je 64 odsto upisanih birača.

Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović osvojila je 8,2 odsto.

Kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić osvojio je 2,7 odsto, a kandidat Stranke pravde i pomirenja, Hazbija Kalač 0,8 odsto glasova birača.

Milo Đukanović je večeras proglasio pobedu, navodeći da je izborni rezultat potvrda rešenosti Crne Gore da nastavi putem evropskog kvaliteta života i članstva u EU.

On je saopštio da neće izneveriti očekivanja građana.

„Ovo je prilika da zahvalim građana koji su dali podršku mojoj kandidaturi. Prilika je da kažem da cenim entuzijazam i lojalnost građana koji podržavaju ovu politiku sve vreme“, istakao je Đukanović.

Đukanović se zahvalio i koalicionim partnerima koji su, kako je rekao, pokazali privrženost DPS-u, šaljući time poruku da su nepobediva koalicija.

Umesto poruke protivkandidatima, Đukanović se obratio opozicionim liderima.

„Ovaj rezultat je toliko ubedljiv i nadmoćan da je ovo prilika da preispitate ono što su vaša istrajna politička stanovišta, da se ne može ništa dobro napraviti negiranjem ostvarenja do kojih je Crna Gora došla“, rekao je Đukanović.

 

Bojanić: Da sam na mestu Đukanovića, stideo bih se

Kandidat za predsednika Mladen Bojanić izjavio je  da rezultati koji se saopštavaju nisu konačni, da lideru DPS-a Milu Đukaoviću neće čestitati pobedu jer da je, kako je rekao, na njegovom mestu on bi se stideo, a ne slavio.

Bojanić tvrdi da je Đukanović pobedio na osnovu ucena, pritisaka i poslušnika iz državne administracije.

Bojanić je najavio da će nastaviti da se bori, a svojim biračima poručio da ove rezultate ne shvate kao poraz, već je to osnova za dalju borbu.

Draginja Vuksanović je rekla da su rezultati izbora pokazali očigledan problem u opoziciji, odnosno da za kandidata, Mladena Bojanića, nisu glasali ni oni koji su ga podržali.

Prva žena kandidat na predsedičkim izborima u Crnoj Gori je zahvalila svim svojim glasačima. Rekla je da Đukanović ne zaslužuje njenu čestitku, zbog načina na koji je vodio kampanju.

Na predsedničkim izborima učestvovalo je sedam kandidata: Marko Milačić, Mladen Bojanić, Hazbija Kalač, Vasilije Miličković, Dobrilo Dedeić, Draginja Vuksanović i Milo Đukanović.

Predsednik DRI, Mersudin Dautović je ocenio da su današnji izbori prošli u mirnoj atmosferi, da su građani pokazali zrelost i odgovornost.

Dautović je rekao da DRI gotovo da nije imala posla tokom čitavog dana, te da je dobijen samo jedan prigovor od Mladena Bojanića. Tim povodom DRI je održao vanrednu sednicu i zaključio da je prigovor preuranjen, odnosno da je prethodno trebalo da bude podnet opštinskim izbornim komisijama, rekao je Dautović.

Predsednik Crne Gore bira se na pet godina.

Milo Đukanović je, inače, u šest mandata bio premijer i u jednom mandatu predsednik Crne Gore.

Crnogorska opozicija je duboko podeljena na prosrpsku i prorusku, a ni nakon dugih pregovora nije uspela da se ujedini oko jednog predsedničkog kandidata.

Prema anketi crnogorskog javnog servisa, novi šef države bi trebalo da ima autoritet, obraz, da je pravedan, nezavisan i da mu je država prioritet, da ima stav i da je moralan.

Prva čestitka od Tačija

Kosovski predsednik Hašim Tači prvi je večeras čestitao Milu Đukanoviću pobedu na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, javljaju crnogorski mediji.

„Čestitam mom starom prijatelju Milu Đukanoviću na pobedi u Crnoj Gori. Ovo je pobeda za Crnu Goru, ali i za celi region koji teži NATO-u i EU integracijama“, napisao je Tači naTviteru.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 12°C

Vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 19°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana