Roditeljski dodatak za prvo dete 100.000 dinara Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 12. 10. 2017. 13:25:03

Roditeljski dodatak za prvo dete od sledeće godine biće 100.000 dinara, dok će dečiji dodatak za decu sa smetanjama u razvoju i invaliditetom biti uvećan za 50 odsto, najavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

bebeporodilistebeba24092014.jpg

Ðorđević je na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Ulaganje u decu – dobrobit za svu decu“ rekao da su uvedene i mere koje podstiču rađanje dece, a koje propisuju da će nadoknadu za porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, kao i one koje obavljaju samostalnu delatnost ili su angažovane ugovorom o delu ili autorskim ugovorom. „Država je izdvojila dovoljno sredstava za realizaciju prava koja prositiču iz novog zakona, a u narednim godinama videćemo da to povećavamo u skladu sa finansijskim mogućnostima države“, rekao je Ðorđević i dodao da država na godišnjem nivou za decu izdavaja 52 milijardi dinara.

On je istakao da je u skladu sa politikom pridruživanja Evropskoj uniji Srbija posvećena borbi protiv siromaštva dece i povećanju novčanih izdvajanja za porodicu.

Ministar je najavio da će se ubuduće više voditi računa o kategorizaciji novčanih dodataka kako bi se finansijska sredstva pravično raspodelila. „Nekim porodicama treba više, nekima manje, a želimo da budemo odgovorni i da se novčana sredstva koja izdvaja država raspodeljuju na najpravičniji način“, rekao je Ðorđević.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović navela je da je Srbija kao društvo nalazi pred velikim izazovom jer nas Agenda 20/30 Ujedinjenih nacija obavezuje da iskorenimo siromaštvo, a pojedina istraživanja pokazuju svaka peta siromašna osoba u Srbiji jeste dete. „Sva deca imaju ista prava i jednaku šansu na bolju budućnost, imaju pravo na dobro zdravlje i kvalitetno obrazovanje. Najisplitaviji društveni cilj jeste ulaganje u dete, a mi kao vlada želimo da postignemo da nijedno dete ne bude siromašno“, rekla je Ðukić Dejanović.

Ministarka je iznela i podatke koji pokazuju svako treće dete nije obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem jer, kako je rekla, čak 44 odsto dece čuvaju babe i dede, oko 21 odsto nezaposleni roditelji, a da 27 odsto dece ide u obdanište. „Ulaganje u taj period dece prvi korak ka boljoj budućnosti za sve nas.Moram da podsetim da Agenda 20/30 UN i cilj 42 obavezuje sve zemlje da do 2030.obezbede jednak pristup predškolsko obrazovanje za svu decu“, ukazala je Ðukić Dejanović.

Međunarodnu konferenciju „Ulaganje u decu – ulaganje u budućnost“ posvećenu problemima siromaštva i socijalne isključenosti dece organizovali su Mreža organizacija za decu MODS, Euroćild, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i UNICEF.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana