Donja Gradina: Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida Tanjug

RegionRegion Pocetna 15. 04. 2018. 14:12:00

U Spomen-području Donja Gradina obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac. Donja Gradina, u Republici Srpskoj, najveće je stratište u sistemu ustaškog logora Jasenovac.

maja-gradina-zrtve

RTRS prenosi da su obeležavanju Dana sećanja u ime Republike Srpske (RS) prisustvovali predsednik Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović.

Obeležavanju su u ime institucija Srbije prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Navodi se da je Gojkovićeva izjavila da o stradanjima u Jasenovcu, jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu, mora glasno da se govori i da na sadašnjim i budućim generacijama ostaje da o tome svedoče i upozoravaju čovečanstvo.

Ona je u obraćanju u Spomen-području „Donja Gradina“ poručila da srpska strana neće dozvoliti da se negiraju, opravdavaju i zaborave ovi strašni zločini.

„Nezavisna Država Hrvatska (NDH) bila je držatvorni projekat čiji je krajnji cilj bio zatiranje čitavih naroda – Srba, Jevreja, Roma i ostalih koji drugačije misle. U temelju NDH bili su mržnja i rasizam, zlo koje nije potpuno nestalo sa urušavanjem te državne tvorevine. Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava osnovna ljudska prava što se ne sme dopustiti, odnosno ne sme se dozvoliti da se vrate takve vrednosti“, rekla je Gojkovićeva koja je u ime Srbije položila venac.

RTRS navodi da su vence položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Srbije i logoraša Drugog svetskog rata iz Republike Srpske, kao i delegacije Jevreja iz Izraela i jevrejskih zajednica iz Republike Srpske, te Roma iz Srbije i Srpske.

Na grobnom polju „Topole“ u Spomen-području Donja Gradina venac su položili i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark i predstavnici ambasada Rusije, SAD, Nemačke, Holandije, Slovenije i Velike Britanije u BiH, kao i predstavnici OEBS i Kancelarije Visokog predstavnika (OHR), kao i delegacija opštine Kozarska Dubica.

Podseća se da sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar „Simon Vizental“, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih. Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 dece.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

 

Vulin: Nikome nije stalo do mira, koliko Srbiji

Srbija je garant i čuvar mira na Balkanu, istakao je danas u Donjoj Gradini ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da, dok Srbiju vodi Aleksandar Vučić, neće se nikava više ponoviti ni Jadovno, ni Jasenovac, ni „Bljesak“, ni „Oluja“.

„Nikada više srpski narod neće mirno prihvatatati da bude odvođen u logore, zatiran i proterivan. Nikada više“, rekao je Vulin na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

On je dodao da, zato što se o Jasenovcu ćutalo i zato što se o Jasenovcu nije govorilo, Srbi su dočekali da krajem 20. veka još jednom osete ustašku ideologiju, još jednom stradaju, još jednom bivaju ubijeni i proterani, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Naša obaveza je da o Jasenovcu govorimo, naša obaveza je da podsećamo i naša obaveza je da svaki put kada bilo ko pokuša da relativizuje jasenovačko zlo, da obnovi ustašku ideologiju, da progovorimo i da se suprotstavimo“, istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ne može se razumeti suština građanskih ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ako se ne poznaje jasenovački užas i ako se ne znaju i ne shvataju razmere jasenovačkog genocida.

„Tako je Republika Srpska morala nastati kao otpor ponavljanju jasenovačkom genocidu, kao otpor ponavljanju jasenovačkom genocidu, kao otpor ponavljanju istrebljenja srpskog naroda, njegovog proterivanja i njegovog zatiranja“, istakao je ministar Vulin.

On je dodao da će Republika Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma uvek snažno podržavati Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum i nikada neće dozvoliti da se jasenovački užas ponovi.

„Srbija je garant mira, Srbija je čuvar mira, Srbija je garant da će svi narodi na Balkanu živeti dobro i živeti u miru, i nikome više nije stalo do mira nego srpskom narodu, baš nikome. Srbija je garant mira i čuvar mira, ali isto tako čuvar slobode svog naroda, čuvar prava srpskog naroda da živi tamo gde se rodio, da traje tamo gde se rodio i da nikada više ne doživi genocid kakav je jasenovački. Ne treba samo Srbi da osuđuju i podsećaju na jasenovački užas, to treba da rade svi ljudi i svi narodi svako u kome ima ljudskosti i čovečnosti“, poručio je ministar Vulin.

 

Dodik:Za državni projekat NDH do danas nije odgovarao

U Spomen-području Donja Gradina obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu, a predsednik RS je pooručio da je taj logor bio državni projekat NDH za koji nikada niko nije odgovarao.

Taj zločin, poručio je Dodik, i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid na Srbima, Jevrejima i Romima.

„Ovo je mesto koje navodi čoveka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mesta istorije i da se na bi ponovo ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle da čuju samo krošnje iznad nas i nebo“, rekao je Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Obraćajući se učesnicima komemoracije, Dodik je rekao da je dominatan osećaj koji iz logora Jasenovac nosi još iz detinjstva bio strah od ustaša i NDH, jer je u toj državi sprovođen stravičan projekat sistematskog ubijanja jednog naroda.

„Ta spirala mesta zločina – od Paga, Jadovnog, preko Jasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, pa ponovo prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama, odnele su milion žrtava srpskog naroda u Drugom svetskom ratu“, posetio je Dodik.

On je dodao da su u tom ratu Srbe, oslabljene u prethodnom ratnom sukobu, ubijali gde god su stigli, bez razloga i povoda.

„Ubijali su nas, a nisu ni znali zašto to čine, ali su u tome uživali, jer se nikada nisu umorili, stali, prestali, čuli jauk, plač majke i deteta. Nikada nisu imali saosećanje i pomislili na svoje“, rekao je Dodik.

On je podsetio da je iz logora Jasenovac 22. aprila 1945. godine proboj izvršila samo mala grupa od 1.100 preživelih logoraša, u momentu kada je svet već video i znao da je Drugi svetski rat pri kraju.

„Krenuli su da se probiju iz logora da bi bili živi svedoci onoga šta je bilo i da bi omogućili da život nastavi da teče“, dodao je Dodik, prenela je RTRS.

On je podsetio da u opštini Kozarska Dubica 20 godina posle Drugog svetskog rata nije bilo muškog regruta iz srpskog naroda, jer su svi bili pobijeni u logoru za decu, u kojem je pobijeno ili nestalo 35.000 kozaračke dece.

„Skoro sam shvatio da su Srbi stradali zbog dve strašne stvari u svojoj istoriji, a to su strah i iluzija. Strah od tog monstruoznog mesta, logora u koji su ulazili u kojem su sretali leševe, odsecao je snagu za bilo kakav otpor. Bio je to parališući strah, jer ste došli na mesto bez povratka“, rekao je Dodik.

On je naglasio da će istorija zabeležiti da je za ubijanje Srba napravljeno jedno posebno oružje koje se zvalo „srbosjek“, koje su imali Hrvati i ustaše da bi Srbima vadili oči i klali ih što je brže moguće.

„`Srbosjek` je oružje za jedan narod, da se on pobije, da nestane i da se ne ponovi. Iluzija Srba je bila komunistička Jugoslavija“, naglasio je Dodik.

Dodik je poručio i da Srbi u BiH neće odustati od Republike Srpske i prava koja su im data Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je jasno napisan.

“Nećemo da zapadnemo u strah niti da prihvatimo iluzije stvaranja društva nad kojim je propala bivša Jugoslavija“, poručio je Dodik i istakao da Srbi kao narod žele mir.

„Danas je najvažije da pozovemo i prizivamo mir među ljudima, mir među narodima, među držama, mir među nama koji živimo ovde da bi mogli da se rehabilitujemo kao nacija i narod, da bi mogli da gradimo naše porodice, kuće, našu Republiku Srpsku i državu“, rekao je Dodik.

Podsetio je da Srpska u proteklih nekoliko godina sa Srbijom organizuje obeležavanje nekoliko važnih datuma iz istorije, na prostoru Republike Srpske i Srbije.

„Moja velika zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je bio inicijator i pokrenuo ideju da se to na taj način radi. To je jedini mogući odgovor, jer mi ne možemo i ne treba da budemo separisani. Srpski narod je jedinistven, po svom identitetu, veri, pismu i jeziku i mi nismo bosanski, niti smo hrvatski niti bilo koji ini Srbi“, naglasio je Dodik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana