CIK: Pobedili Dodik, Džareferović i Komšić Studio B ,Tanjug

RegionRegion Pocetna 08. 10. 2018. 08:21:59

Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić „zacementirali“ su pobede za članove Predsedništva BiH, pokazuju objavljeni rezultati Centralne izborne komisije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je građanima BiH na mirno sprovedenim izborima i izrazio nadu u još bolju saradnju sa BiH i RS u budućnosti.

dodik,-izbori-tanjug-(AP-Photo-Darko-Vojinovic)

foto Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

Prema najnovijim preliminarnim nepotpunim rezultatima CIK za člana Predsedništva BiH, posle obrađenih 84,33 odsto glasačkih mesta, kandidat SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik osvojio je 54,06 odsto glasova, odnosno 293.622.

Mladen Ivanić je osvojio 42,79 odsto glasova.

Što se tiče Federacije BiH, obrađeno je 80,59 posto glasova, a prema ažuriranim podacima Šefik Džaferović je osvojio 37,30 odsto glasova u trci za člana iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović 33,37 odsto i Fahrudin Radončić 12,89 odsto glasova, navodi portal Kliks.ba

Među kandidatima za člana iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić je osvojio 51,14 osto glasova, a Dragan Čović 37,31 odsto glasova.

Dodik je rekao da će se zalagati da „pozicija Srpske bude broj jedan u BiH“.

Dodik je u obraćanju javnosti rekao da je neposredno pre toga razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je čestitao na izbornoj pobedi.

„Mogu vam reći da je predsednik Vučić sa radošću primio ove rezultate“, rekao je Dodik i podsetio na poruke protivkandidata Mladena Ivanića, koji je tražio da se Srbija ne meša u izborni proces u BiH.

„I nisu im pomogi ti silni njihovi Englezi da pobede“, rekao je Dodik, koji je zahvalio Vučiću na čestitkama i istakao da će prvi njegov susret kao člana Predsedništva BiH biti sa predsednikom Vučićem.

„Prvi moj susret će biti sa predsednikom Vučićem, možda i pre nego sa mojim kolegama u Predsedništvu BiH“, kazao je Dodik.

Kazao je i da želi da uspostavi dobru komunikaciju s kolegama u Predsedništvu, a bude li kako on planira, „BiH možda i može ostvariti napredak“.

Radiće, najavio je, da će raditi na tome da se odbaci politika mešanja stranaca u BiH.

CIK:Ubedljiva pobeda Željke Cvijanović za predsednika RS

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora u BiH, kandidatkinja SNSD-a i aktuelna premijerka RS Željka Cvijanović ubedljivo vodi u trci za predsednicu Republike Srpske.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH do sada je obradila 1.260.597 glasačkih listića na kojima su građani Republike Srpske glasati za izbor novog predsednika Srpske.

Od ukupno 2.240 biračkih mesta obrađeno je 1.760, a prema prvim preliminarnim podacima u izbornoj utrci za predsednicu RS-a vodi kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović sa osvojenih 234.912 glasova (47,67 posto).

Iza nje nalazi se kandidat Saveza za pobjedu Vukota Govedarica koji je usvojio 210.066 glasova (42,63 posto).

U trci za potpredsednika RS iz reda bošnjačkog naroda, sa osvojenih 13.130 glasova, vodi kandidat SDA Ramiz Salkić, a iza njega je nezavisni kandidat Ćamil Duraković sa osvjenih 6.151 glasova.

Što se tiče pozicija potpredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda, prema preliminarnim rezultatima u vodstvu je Josip Jerković iz koalicije okupljene oko HDZ-a BiH. On je osvojio 1.637 glasova, a sledi ga nezavisni kandidat Slavko Sekulić sa 888 osvojenih glasova, preneo je portal Klix.

Vučić: Naš posao da čuvamo mir i stabilnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je građanima BiH na mirno sprovedenim izborima i izrazio nadu u još bolju saradnju sa BiH i RS u budućnosti.

„Koristim nezvanično priliku, a zvanično ću sačekati da CIK objavi konačne rezultate, da čestitam Džaferoviću, Komšiću i Dodiku. Za ostale mislim da još rezultati nisu poznati“, kazao je on.

Vučić je, s tim u vezi, rekao da je za nas najvažnije da čuvamo mir i stabilnost.

„Mislim da jedan deo koji niko neće preneti iz ocene Jensa Stoltenberga je ocena našeg rada na ekonomskom polju. Nema ekonomskog napretka bez mira i stabolnosti. Onaj koji misli da je to moguće a da ne čuvamo mir i stabilnost to je nemoguće“, kazao je on.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana