Lekarke iz Srbije dobile međunarodno priznanje Medis Awards Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 30. 11. 2017. 21:19:38

Dve lekarke iz Srbije nagrađene su večeras međunarodnim priznanjem Medis Awards 2017 za istraživačka dostignuća u medicini i farmaciji, a nagradu je na svečanosti u pozorištu Madlenianum dobilo još sedmoro medicinskih strčnjaka iz regiona.

apoteka-recepti-tanjug

Priznanje Medis Awards, koje se dodeljuje četvrtu godinu zaredom, uručeno je dr Mladeni Lalić Popović za područje farmacije, dok je nagrada za najbolje multicentrično panevropsko istraživanje, koja se ove godine prvi put dodeljuje, pripala dr Jeleni Vojinović.

Generalni direktor farmaceutskog preuzeća Medis, Tone Strnad rekao je da je ideja o nagradi nastala u godini kada je komanija obeležavala 25 godina postojanja želeći da, kako je rekao, istaknu ““dobre piče““ koje stvaraju lekari i farmaceuti.

““U medijima se dobre medicinske priče nekako ne vide od ekscesnih koje se dešavaju. Mi smo našli mnogo lekara i farmaceuta koji se pored rada sa pacijentima, bave naučnim istraživanjima i objavljuju radove u svetskim prestižnim časopisima. Želeli smo da istaknemo te priče i pokažemo da ih vredi nagradati““, izjavio je Strnad.

Mladena Lalić Popović rekla je da nije očekivala da će biti nagrađena za farmaceutsko istraživanju u kojem se, kako je objasnila, pratio prolazak lekova u premedikaciji žena koje treba da se porode carskim rezom.

“Iznenadila sam se priznajem, skoro da sam i zaboravila da sam konkurisala. Veoma znači kada vam neko na ovaj način pokaže da je to što radite vredno i kvalitetno“, smatra Lalić Popović.

Jelena Vojinović izrazila je zadovoljstvo što je svečana dodela nagrada Medis Awards ove godine organizovana u Beogradu.

“Ono što smo mi u Srbiji uradili u reumatologiji je nekoliko stepenika iznad onoga što se obično nagrađuje i zato se Medis odlučio da ove godine uvede posebno priznanje za izuzetno dostignuće u medicini. Radi se o studiji koja je plod ozbiljnog dugogodišnjeg rada u Srbiji i saradnje kolega iz 13 evropskih zemalja. Srbija je zaslužila da ovaj događaj ove godine bude u Beogradu“, ocenila je Vojinović.

Osim dobitnica iz Srbije, među finalistima su našle i dr Marija Stević za oblast alergologije i dr Maja Živković za područje oftamologije.

Za Medis Awards godine ove godine konkurisalo je 166 radova lekara i farmaceuta iz osam zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope, a istraživačke projekte ove godine prijavilo je 43 lekara iz Srbije, dok su se četiri našla među 19 finalista.

Radove je ocenjivao nezavisni međunarodni žiri u kojem su stručnjaci iz Srbije, Slovenije, BiH, Makedonije, Mađarske i Austrije.

Nagrada se dodeljuje za devet oblasti: anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, farmacija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija (sa alergologijom) i reumatologija.

Osim bronzane statue“Budućnost“ slovenačkog vajara Jakova Brdara, dobitnicima je uručena i novčana nagrada.

Ovog puta domaćin ceremonije bila je Srbija, tačnije velika scena opere i teatra Madlenijanum.

Među deset nagrađenih našle su se i dve dame iz naše zemlje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Petak
Oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana