Dodeljene nagrade na ovogodišnjem Bijenalu „U svetlosti Milene” Studio B

KulturaKultura Pocetna 12. 11. 2017. 13:36:37

U Požarevcu je u galeriji Milena Pavlović Barili otvoreno 16. Međunarodno Bijenale „U svetlosti Milene“.

pobednici_bijenala_pozarevac-stb

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Grad prix“ je Katarina Zarić. Druga nagrada pripala je Snežani Petrović, a treća Stojanu Đuriću.

Požarevačko bijenale je jedna od najznačajnijih manifestacija savremene likovne umetnosti u Srbiji. Ustanovljeno je 1962. godine, kao bijenala manifestacija pod nazivom „San i mašta”, da bi današnje ime “U svetlosti Milene” dobilo 1983. godine. Na ovaj način Požarevljani se odužuju poznatoj slikarki, koja je u ovom gradu rođena 05. novembra 1909. godine, kao jedino dete u braku Požarevljanke Danice Pavlović i italijanskog kompozitora i pesnika Bruna Barilija. Od 1997. Godine Bijenale dobija internacionalni karakter uz učešće slikara koji stvaraju van granica Srbije.

Žiri u sastavu istoričari umetnosti Vesna Todorović (predsednik stručnog žirija) i Violeta Tomić i akademski slikar Miroslav Arsić (laureat prethodnog Bijenala)  od 16 savremenih umetnika iz Srbije i Evrope, u okviru teme „Krilata bića Mileninih vizija”za pobednika šesnaestog bijenala proglasila je slikarku i grafičarku Katarinu Zarić za delo „Dvorana odlazaka”, rađeno tehnikom ulje na platnu. Druga nagrada Bijenala pripala je slikarki i grafičarki Snežani Petrović za delo „Skriveni putnik II“ u tehnici ulje na platnu, dok je treća nagrada dodeljena Stojanu Đuriću za sliku diptih „Krila“ u kombinovanoj tehnici.

Selektor ovogodišnjih bijenala dr Ana Milošević, istoričarka umetnosti iz Smederevske Palanke, istakla je da joj je osnovno merilo pri izboru umetnika bilo Milena Pavlović Barili. Umetnici ovogodišnjih bijenala su u svoja stvaralačka dela provlačili “krilata bića” koja su bila i lajtmotiv izložbe.

„To je omaž Mileni koja je zaista bila opsednuta krilatim bićima, ali krilima kao simbol i slobode i posredovanja između sna i jave i stvarnosti i sveta mašte i materijalnog i duhovog“, objasnila je selektorka.

Bijenale je veoma značajna manifestacija za grad Požarevac jer afirmiše slikarstvo Milene Pavlović Barili i već više od 30 godina u njenu čast okuplja slikare iz zemlje i inostranstva.

Izložba slika sa Šesnaestog bijenala biće otvorena do 30. novembra u Galeriji Milene Pavlović Barilli u Požarevcu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Oblačno

Utorak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana