Gran pri 23. FAF-a filmu „Felisite“ Alena Gomisa Tanjug, Studio B

KulturaKultura Pocetna 02. 12. 2017. 20:58:01

Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ 23. Festivala autorskog filma pripao je ostvarenju „Felisite“ Alena Gomisa, koji je snimljen u koprodukciji Francuske, Belgije, Senegala, Nemačke i Libana, saopšteno je večeras u Domu omladine Beograd na zatvaranju festivala.Dodeljene nagrade FIPRESCI i UFUS-a

FAF

Odluku je doneo žiri koji su činili kirgistanski reditelj Aktan Arim Kubat, selektor kanskih programa „Izvestan pogled“ i “ Cinefondation“ Loren Žakob i direktorka programa ACID Fabijena Anklo.

Nagrada za najboljeg reditelja dodeljena je Ivani Mladenović za debitanstki dugometražni igrani film „Vojnici. Priča iz Ferentarija“, snimljen u koprodukciji Rumunije, Srbije i Belgije.

Posebno priznanje otišlo je u ruke Emanuela Grasa za film“Makala“ (Francuska).

Najbolji film u takmičarskom programu „Hrabri Balkan“ je „Kratki izlet“ hrvatskog reditelja Igora Bezinovića, dok je Posebno priznanje dodeljeno Sinanu Kesovi iz Turske za film „Predgrađe“.

Odluku je doneo žiri u sastavu: selektorka kanskog programa „Cinefondation“ Dimitra Karja i reditelji Zvonimir Jurić (Hrvatska) i Sabolč Tolnaj (Srbija).

Reditelj Slobodan Šijan je najsinematičniju scenu u okviru programa ovogodišnjeg FAF-a pronašao u filmu „Fokstrot“ izraelskog reditelja Samuela Maoza, kome je pripala nagrada profesora Vlade Petrića.

U okviru Festivala autorskog filma od 24. novembra prikazan je 91 film u devet bioskopskih dvorana i osam programskih celina.

Projekcijom filma „Laki“ Džona Kerola Linča i nagrađenog ostvarenja večeras se završava ovogodišnji festival, ali najtraženiji filmovi moći će da se pogledaju do 6. decembra u okviru programa „FAF na bis“.

Dodeljene nagrade FIPRESCI i UFUS-a

Nagrada Srpskog ogranka FIPRESCI za najbolji film u Glavnom programu 23. Festivala autorskog filma pripala je ostvarenju „Kad dan nije imao ime“ prema scenariju Teone Strugar Mitevske i Elme Tataragić i u režiji Mitevske.

Žiri u sastavu: Tomislav Gavrić (predsednik), dr Vesna Perić i Dragan Jovanović ocenio je da makedonsko-slovenačko-belgijsku koproduckiju odlikuje sigurna režija, odličan snimateljski rad i kompaktna dramaturgija, koja uprkos cikličnoj strukturi u kojoj je kraj poznat na početku, uvlači gledaoca u priču do samog finala.

„Pred nama je distopijska, precizna dijagnoza etnički i socijalno raslojenog društva, koja korespondira sa nestabilnom stvarnošću Balkana“, istakla je Perić na današnjoj konferenciji za novinare obrazloživši odluku žirija Srpskog ogranka FIPRESCI.

Žiri je konstatovao da je 23. FAF protekao u znaku dobro urađene selekcije, znalački raspoređene u više sekcija.

„Polazeći od vrednosne kriterologije i estetskog suda, žiri kao visoke domete izdavaja filmove van konkurencije “Bez ljubavi“, “Fokstrot“, “Čovek od integriteta“ i “Hepiend“, kao i jake porodične drame i drame marginalnih identiteta u Glavnom takmičarskom programu – “Starateljstvo“, “Projekat Florida“ i “Vojnici. Priča iz Ferentarija““, rekla je Perić.

Žiri Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS), koji su činili Ðorđe Nikolić, Radoslav Vladić i Miloš Spasojević dodelio je nagradu „Aleksandar Petković Petko“ za najbolji snimateljski rad direktoru fotografije ostvarenja „Kentaur“ (reditelj Akram Arim Kubat) Hasanu Kidiralijevu.

„Kidiralijev je snimateljskim umećem predstavio mitsko i istorijsko u fantastičnim prizorima Kirgistana spajajući ljubav prema konjima, ljudima i slobodi“, ocenio je žiri.

Doprinos fotografije u „Kentauru“ je, smatra žiri, autorsko delo „par ekselans“, jer jezikom filmske slike govori o svemu što nije moguće izraziti ni na jedan drugi način.

Ostale nagrade 23. Frestivala autorskog filma biće dodeljene večeras u Domu omladine na zatvaranju ovogodišnjeg FAF-a.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 9°C
Min: 5°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana