Direktor Goše:Imamo put,imamo za stare plate,samo po zakonu Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 17. 07. 2017. 17:07:49

Direktor Goše Milutin Šćepanović kaže da je s Vladom Srbije dogovoren moguć način rešavanja problema u toj fabrici i sastanak sa štrajkačkim odborom ove sedmice, te da se posle toga može očekivati i dogovor o reprogramu duga fabrike.

gosa-fabrika-prinskrin

Šćepanović nije mogao da precizira koja su moguća rešenja u igri, ali ističe da je definisan pravac kojim će se rešavati problem, kao i da ima novca za „stare plate“.

N1 televizija prenela je danas izjavu direktora Šćepanovića da je sa Vladom Srbije u petak postignut dogovor o reprogramu 512 miliona dinara, koliko Goša duguje državi, a da su se rukovodioci fabrike obavezali da radnicima isplate plate koje i duguje Goša.

On, međutim, tvrdi da su njegove reči pogrešno prenete i za Tanjug objašnjava:

„Rekao sam radnicima da imamo pravac rešavanja, da imamo za stare plate i da im se sve nadoknadi, i da sam bio na dogovou, a novinarka me citira kao da sam rekao da smo dogovorili sve sa vladom…Nije dogovoreno, jer da je dogovoreno, ne bi trebalo da idemo u vladu“, navodi Šćepanović.

Objašnjava da je u sredu, 12. jula bio na razgovoru u vladi, ali da je vladi sada prioritet Fijat, mada je Gošin problem i štrajk njenih radnika „stariji“, ali i da su razlozi obustave rada – drugačiji.

„U Goši je štrajk zbog 19 neizmirenih plata, koje su u prethodnom periodu obračunate i zbog doprinosa koji nije uplaćivan 4,5 godina. To su naša dva osnovna zahteva i mi radimo da obezbedimo i jedno i drugo. Ako budemo ušli sa vladom u pregovore, dogovore, biće to potpisano i mi ćemo dati garancije“, poručio je direktor.

Navodi da rešenje za plate takođe postoji, da kad se to reši Goša počinje da radi, kaže da ima ugovore koje treba da realizuje sa Železnicama, sa stranim partnerima, Iranom, Hrvatskom…da dolaze Iranci za deset dana, te da će to biti posao za dve godine.

„To je sve normalno, ali ovaj nenormalni trenutak, kao da neko hoće da profitira na tome, to ne razumem, a na putu smo da ga rešimo. Jesmo bili u vladi, jesmo počeli pregovore, ali treba da idemo na nove dogovore i da uradimo nešto, da Goša počne da radi“, poručio je.

Upitan kada će na pregovore, kaže da veruje da će to biti u četrvtak, i to u u Ministarstvu privrede, koje koordinira.

„Doći će direktor penzijskog, kad dogovorimo način izmirenja imamo mogućnosti, da damo to i to, onda ide zdravstveno, pa fond za invalide…“, nabraja Šćepanović i kaže:

„Regulišemo prvo to, onda dugovanja prema radnicima…Imamo program sa Irancima, i kad njima izvezemo ono što je već proizvedeno – od toga ćemo izmiriti zaostale plate u najvećem iznosu, od preko 70 odsto“.

Ponavlja da nije ništa dogovoreno, da se na dogovor tek ide, a da je rešeno samo da pregovori počnu i to na osnovu onoga što omogućava zakon.

Tanjugu je reči direktora potvrdio i Milan Vujičić, predsednik Štrajkačkog odbora u Goši, koji je naveo da je direktor ranije danas razgovarao s radnicima i preneo da se radi na rešavanju situacije.

„Iz medija smo saznali da je u petak postignut neki dogovor o reprogramu i našim zaostalim platama, ali nama to direktor nije tako preneo“, rekao je Vujičić.

„Rekao nam je da bi trebalo u vladi u sredu ili četvrtak da nas prime, da nam kažu šta i kako, što jedva čekamo, jer je sve već prevršilo meru“, rekao je Vujičić, koji je sa još troje radnika danas počeo štrajk glađu.

Radnicima, inače, fabrika duguje 17 plata, zaposleni štrajkuju već 110 dana, a u proseku Goša svakom radniku duguje između 500.000 i 600.000 dinara.

Korporacija Goša nekada je imala 12. 000 radnika, širom bivše Jugoslavije, proizvodila je mostove, vozove, pruge, konstrukcije, izvozila u svet.

Danas ima nešto više od hiljadu radnika, koji plate ne primaju redovno, a većina hala i mašina propada.

Goša je privatizovana 2007. godine, vlasnik je slovačka firma ŽOS Trnava, a radnici tvrde da po dve do tri hiljade dinara primaju u „neuhvatljivim intervalima“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana