Diplomatska kriza eskalirala između Turske i Izraela Beta

SvetSvet Pocetna 16. 05. 2018. 13:34:17

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova naredilo je ambasadoru Izraela u Ankari da napusti Tursku na izvesno vreme nakon što su izraelske snage u ponedeljak ubile skoro 60 Palestinaca u pojasu Gaze.

Israeli ambassador to Turkey Eitan Na'eh, left, waits at Ataturk International Airport before his flight to Israel, in Istanbul, Wednesday, May 16, 2018. Turkey on Tuesday temporarily expelled Israel's ambassador in Ankara after he was called into the ministry, where Turkey relayed its condemnation of Israel's use of deadly force on Gaza protesters. (DHA-Depo Photos via AP)

DHA-Depo Photos via AP

Napuštajući Tursku, ambasador Eitan Naeh podvrgnut je strogoj bezbednoj proveri i to u prisustvu medija, kako je navelo Ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

Njemu je bezbednosno osoblje naredilo da izuje cipele.

Nekolicina diplomata veterana upoznata s protokolom na aerodromu u Istanbulu izjavila je za izraelske medije da nije neuobičajeno da se diplomate podvrgavaju bezbednosnim proverama, ali da nije uobičajeno da se pozovu fotoreporteri i da oni ne mogu da udju na mesto provere bez odobrenja visokog zvaničnika.

U znak odgovora na proterivanje ambasadora Izrael je naredio da se generalni konzul Turske u Jerusalimu Husnu Gurkan Turgoklu, odgovoran za odnose sa Palestincima, vrati kući.

Turski ambasador u Tel Avivu je već ranije pozvan na konsultacije u Ankaru, kao i ambasador Turske u Vašingtonu.

I Turska je takodje proterala generalnog konzula Izraela u Istanbulu Josija Levi Safrija.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas jedinog preostalog predstavnika Turske u Izraelu da mu izrazi potest zbog bezbednosnih provera izraelskog ambasadora u Turskoj tokom odlaska iz te zemlje.

Južna Afika je pozvala je u medjuvremenu na konsultacije svog ambasadora u Izraelu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 4°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 14°C
Min: 2°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana