Digitalna farma snima i čuva useve i njivu Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 17. 03. 2018. 18:59:58

Kako da se u poljoprivredi smanje rizici u proizvodnji, troši manje vode i đubriva, uloži manje sredstava, a dobiju veći prinosi, poljoprivrednici će moći da saznaju na prvoj Digitalnoj farmi u regionu, koja će biti otvorena u utorak, 20.marta, u Krivaji kod Bačke Topole.

prazilukpoljoprivreda21112014.jpg

 

Na Digitalnoj farmi poljoprivrednici će moći da besplatno koriste brojne usluge i nauče kako da precizno đubre i pametno navodnjavaju useve, mapiraju zemljište, mere prinose i prave planove za setvu u sledećoj sezoni.

Projekat je osmislio Institut BioSens iz Novog Sada u saradnji sa Vladom Srbije i EU, kako bi se podražala digitalna transformacija poljoprivrede u Srbiji i podstakla primena pametnih tehnologija na njivi.

Osnivač BioSens Instituta Vesna Crnojević Bengin napominje da u poljoprivredi mnogo toga zavisi od vremenskih prilika i da su rizici neminovni, ali da inovativne tehnologije, kaže, pomažu da se unapredi svaki segment proizvodnje, od analize i pripreme zemljišta, setve, nege i ishrane useva do žetve i ponovne pripreme zemljišta.

Ona navodi da će poljoprivrednici na Digitalnoj farmi moći da se informišu i o primeni dronova koji mapiraju teren, prate rast kultura,okrivaju bolesti useva.

„Kada se posmatraju usevi iz vazduha vide se delovi parcele na kojima usevi lošije napreduju i onda se mogu sprovesti lokalne mere““, kazala je Tanjugu Crnojević Bengin.

Prema njenim rečima, Digitalna farma će imati fizički i virtuelni deo koji je, zapravo, platforma AgroSens za praćenje useva koju poljoprivrednici koriste od oktobra.

Kroz platformu su, kaže, poljoprivredncima besplatno dostupni satelitski snimci Evropske svemirske agencije iz koje se na svakih pet dana može dobiti snimak parcele na osnovu kojeg istraživači sa Biosens Instituta daju izveštaj o stanju useva.

““Može se dobiti i vrlo precizna vremenska prognoza za određenu lokaciju, kao i meteo podaci o tome koliko je vode akumulirano na parceli““, priča Crnojević Bengin.

Dodaje da korisnici platforme, kojih je trenutno oko 10.000, mogu da naruče analizu zemljišta i snimanje parcele dronom.

Posetioci farme u Krivaji moći će da čuju savete onih koji se već bave preciznom poljoprivredom, da se iz prve ruke informišu o mašinama za preciznu setvu i đubrenje, kao i da se konsultuju sa agronomom.

Svakog meseca biće organizovan ““Otvoreni dan Digitalne farme““ posvećen određenoj temi na kojem će učestvovati i naučnici BioSens Instituta.

Osim benefite u prinosima, sagovornica Tanjuga očekuje da će platforma AgroSens poljoprivrednicima doneti korist u vidu povoljnijih kredita i usluga osiguravajućih kuća.

““Za platformu su se zainteresovale banke i osiguravajuća društva jer se analizom pokazalo da bi krediti za poljoprivrednike mogli da budu jeftiniji ukoliko banke i osiguravajuće kuće koriste platformu na osnovu koje mogu preciznije da odrede premiju i rizike““, ukazuje Crnojević Bengin.

Ðorđe Ðukić iz mesta Gospođinci, koji se preciznom poljoprivredom bavi već pet godina, kaže da korišćenje digitalnih tehnologija u poljoprivredi pomaže da se napravi kvalitetna analiza i smanji rizik u proizvodnji.

““Jedno pogrešno prskanje ili neadekvatno navodnjavanje nekoliko dana ili loša analiza zemljišta može da smanji prinose za 10-15 odsto. Ako na četiri mesta izgubite po tri odsto, nemate zaradu““, naglašava Ðukić.

U prednost korišćenja satelitskog snimka parcele uverio se, kaže, prošle godine kada je zahvaljujući senzorima za vlažnost zemjišta na dronovima sprečio da mu zbog suše propadne rod jabuka.

““Jabuka je spolja izgledala zdravo i lepo, ali senzori su pokazivali drugačije. Posle mesec dana svakodnevnog zalivanja uspeli smo da vratimo stabla ““u kondiciju““ što se odrazilo na prinos. Prinos sa tih parcela bio je za 20 odsto veći u odnosu na delove voćnjaka koje nismo snimali““, navodi Ðukić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 23°C
Min: 10°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana