Dermoskopski “ Pregledi za sve“ na Trgu Nikole Pašića 21. i 22. aprila Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 14. 04. 2017. 07:25:16

Broj obolelih od melanoma u Srbiji se povećava iz godine u godinu za oko šest odsto. Da bi preventivni pregledi svima bili dostupni, Ministarstvo zdravlja i organizatori projekta “Pregled za sve” organizuju na Trgu Nikole Pašića 21. i 22. aprila dermoskopske preglede kože

beograd72015072014.jpg

U okviru trogodišnjeg  projekta Fonda B92 i Eucerina Srbija zdravstvenim ustanovama u više od 40 gradova poklonjeno je  preko 90 dermoskopa neophodnih za rano otkrivanje raka kože.

Samo petina melanoma, najopasnijeg raka kože, u Srbiji se otkrije na vreme, za razliku od evropskih zemalja gde se preko 80 odsto dijagnostikuje u ranom stadijumu.  Pre tri godine mnogim gradjanima dermoskopski pregledi kože nisu bili dostupni  jer vecina zdravstvenih ustanova nije imala aparate za ranu dijagnostiku raka kože. Zato je pokrenuta akcija ‘’Pregled za sve’’ u okviru koje je  više od 40 gradova dobilo  šest digitalnih i  88 ručnih dermoskopa.

Na Trgu Nikole Pasica 21. i 22. aprila biće organizovani besplatni dermoskopski pregledi od devet ujutro do devet uvece.  Dermatolozi  podsećaju da je prošle godine pregledano preko 1300 gradjana, a ove godine očekuju jos veći odziv.

Svi oblici raka kože u stalnom su porastu, a Svetska zdravstvena organizacija smatra da prekomerno izlaganje UV radijaciji ima bitnu ulogu u nastanku raka kože. Radi ranog prepoznavanja tog često po život opasnog oboljenja koje se može lako uočiti i  izlečiti ukoliko se otkrije na vreme, stručnjaci preporučuju da se jednom godišnje obavi dermatološki pregled.

 

One Response to “Dermoskopski “ Pregledi za sve“ na Trgu Nikole Pašića 21. i 22. aprila”

  1. Nemanja kaže:

    Dođite na Trg Nikole Pašića da snimite da li stvarno ima tih pregleda. Montaža šatora je tek u toku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana