Polaganjem venaca, počelo obeležavanje Dana RS Tanjug

RegionRegion Pocetna 08. 01. 2019. 12:05:49

Polaganjem venaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju „Sveti Pantelija“ počelo je obeležavanje 9. januara – Dana Republike Srpske. Premijerki Brnabić biće u sredu uručen Orden Republike Srpske na lenti.

venac26012016.jpg

 

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući osporavanja proslave 9. januara, rekao je da se neke realnosti moraju prihvatiti. Kao što mi ovde trpimo postojanje u BiH, tako će i oni morati da se naviknu na nas.

BiH nije najsretnije mesto za nas, ali smo svesni međunarodnog sporazuma, obaveza po Dejtonskom sporazumu i Ustavu i mi želimo samo ustavnu poziciju i ako se ona vrati, BiH nije sporna. Svaka druga BiH je sporna, poručuje Dodik.

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je obaveza Republike da se seća svih koji su za nju dali život i istakla da će se u narednom periodu raditi na jačanju svesti o značaju opstanka Srpske i osnaživanja njenih institucija.

„Oni su Republiku Srpsku, koja je rođena u miru, odbranili u ratu, i zbog toga danas uživamo slobodu“, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon polaganja venaca poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju.

Naglasila je da je u prethodnom periodu urađeno mnogo, a da je cilj jačati Republiku Srpsku i njene institucije.

„Nameravamo da jačamo svest o važnosti opstanka Srpske i našoj obavezi da mi koji delujemo u okviru institucija zajedno sa narodom radimo na jačanju Republike Srpske“, istakla je Cvijanovićeva, prenela je RTRS.

Ona očekuje da se ubuduće svi okupe oko svih važnih događaja i svega što su interesi Republike Srpske.

„Da ne vodimo računa o tome kojoj političkoj partiji pripadamo, već da razumemo da su, kada je reč o interesu Srpske, svi u okviru jedne partije koja se zove jaka Republika Srpska“, naglasila je Cvijanovićeva.

Predsednica je izrazila zadovoljstvo što se dan rođenja Republike Srpske ove godine obeležava u miru i u stabilnoj Republici, koja zna kuda ide sigurnim koracima ka jačanju, razvoju i održavanju političke stabilnosti.

Vence su položili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Na banjalučkom groblju „Sveti Pantelija“ vence su položili i ministar inostranih poslova u Savetu ministara Igor Crnadak i ministar bezbednosti u Savetu ministara Dragan Mektić.

Vence su položili i predstavnici boračkih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, te predstavnici Saveza opština i gradova Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana