Dekan:Optužbe Vidojkovića ozbiljne i za krivično gonjenje Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 11. 02. 2019. 13:07:54

Optužbe pisca Marka Vidojkovića na račun Pravnog fakulteta izgovorene na protestu „Jedan od pet miliona“ u Beogradu, ozbiljne su i olako izrečene bez navođenja bilo kakvih dokaza i podložne su krivičnom gonjenju, navodi se u saopštenju dekana Pravnog fakulteta u Beogradu prof. dr Zorana Mirkovića.

„Obraćam se javnosti u nameri da zaštitim ugled i čast Pravnog fakulteta kao institucije, njegovih profesora i saradnika i preko 52. 000 diplomiranih pravnika, kao i svih članova akademske zajednice, od ovakvih neutemeljenih, nedoličnih i štetnih izjava“, navodi dekan Mirković i dodaje da je „pisac Vidojković, nedostatkom elementarne pristojnosti, svojim vulgarnim rečnikom i gestikulacijom, govorio isključivo o sebi, a ne o drugima“.

On podseća da Univerzitet u Beogradu i Pravni fakultet imaju dugu istoriju preko dva veka, da na Pravnom fakultetu predaju 33 redovna i 23 vanredna profesora, 26 docenata, tri nastavnika stranog jezika, 14 asistenata i pet saradnika u nastavi i da su oni vrhunski stručnjaci u svojim naučnim oblastima.

„Pravni fakultet ima izuzetan ugled u međunarodnoj akademskoj zajednici. Naši profesore drže predavanja na stranim fakultetima, učestvuju na naučnim skupovima, objavljuju radove u prestižnim svetskim naučnim časopisima“, navodi se u saopštenju.

Mirković skreće pažnju i na to da fakultet, imajući u vidu tešku materijalnu situaciju u društvu, stipendira iz sopstvenih sredstva 100 najboljih studenata slabijeg materijalnog stanja, te da se na Fakultetu neguje zdrava univerzitetska sredina, za koju je kao i za svaku drugu sredinu, normalno da se ljudi oko nečega ne slažu.

“ Uprava Pravnog fakulteta u svom postupanju ne pravi razliku između onih koji nešto potpišu i onih koji te ne učine“, navodi Mirković.

On istovremeno apeluje na govornike da prilikom obraćanja ne govore neistine, ne vređaju, jer je to nekulturno, protivno građanskim vrednostima i kažnjivo po Krivičnom zakoniku.

„Podsetio bih sve nas da pripadamo pravnoj tradiciji, čija je pravna pravila postavio rimski pravnik Ulpijan i koja glase: Pošteno živeti, nikoga ne vređati i svakome dati ono što mu pripada“, zaključuje Mirković. .

Pišac Marko Vidojković, u subotu na protestu u Beogradu, rekao da je „Pravni fakultet leglo neverovatnih smradova, neverovatnog ološa, i što je paradoksalno leglo kriminala… da ima mnogo antiheroja, kretena… i kako se ono kaže… nije bitno“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 31°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana