Dani orgulja od 24. juna do 4. jula Tanjug

KulturaKultura Pocetna 11. 06. 2018. 11:11:53

Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies Organorum“, 18. po redu, biće održan od 24. juna do 4. jula, najavio je organizator Kulturni centar Beograda.

sedistapozoriste72002092014.jpg

 

Programska koncepcija 18. izdanja festivala bazira se na koncertima resitalskog tipa i na kojima će se predstaviti neki od najtraženijih koncertnih orguljaša današnjice.

Festival će otvoriti Kalevi Kiviniemi, svetski poznati koncertni orguljaš iz Finske koji je samo tokom prošle godine održao oko 100 koncerata, a međunarodna kritika ga svrstava među najuticajnije muzičare našeg doba.

Beogradskoj publici će se predstaviti poznatim delima A. Hačaturjana, J. Sibelijusa, M. de Falje i drugih autora.

Dan kasnije nastupiće orguljaš mlađe generacije Marko Paolači, koji radi na Konzervatorijumu za crkvenu muziku u Sankt Peltenu, a za beogradski koncert odabrao je ostvarenja Bukstehudea i Mocarta, kao i kompozicije Perta i orguljaša Danksagmilera, poznatog beogradskoj publici sa prethodnih izdanja festivala.

Nemački orguljaš Kristijan Šmit, dobitnik nagrade Ećo (EĆO) i jedan od najtraženijih koncertnih orguljaša današnjice, o čemu svedoče i pozivi iz Berlinske filharmonije, Salcburškog festivala i bečkog Muzikferajna, 26. juna izvešće dela Baha, Arva Perta i manje poznatog nemačkog orguljaša i kompozitora Gustava Merkela.

Nakon koncerta u Zagrebu, ruski orguljaš Danijel Zarecki, šef Odseka za orgulje i čembalo na Državnom konzervatorijumu Sankt Peterburga Rimski-Korsakov, predstaviće 28. juna program pod nazivom „Bah i muzika francuskih i ruskih katedrala“ sa delima Baha, Vidora, Vijerna, Prokofjeva, Čajkovskog i drugih.

Subota, 30. jun, posvećena je džezu i improvizaciji kada će nemački orguljaš Martin Šturm zajedno sa poznatim srpskim kompozitorom i saksofonistom Borisom Kovačem i perkusionistom Lavom Kovačem, izvesti program „Ispitivanje granica zvuka orgulja džezom i drugim improvizacijama“.

Italijanski orguljaš Rikardo Kosi nastupiće 2. jula i predstaviti se kompoizicijama Šumana, Franka, Bosija, Rahmanjinova i Šredera.

Nakon nekoliko godina pauze, publika će na festival ponovo imati priliku da sluša muziku za orgulje u četiri ruke i to na zatvaranju, 4. jula, kada će nastupiti srpski orguljaš Nenad Ðukić zajedno sa francuskom orguljašicom Aurorom Bal.

Koncerti se održavaju u Katedrali Blažene đevice Marije, a program za najmlađe i u Muzeju nauke i tehnike.

Ulaz je slobodan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 33°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana