Danas počinje „Španski metar“ Tanjug

KulturaKultura Pocetna 16. 05. 2018. 07:35:45

Festival filmova španskog govornog područja, 11. „Španski metar“, počeće danas u Muzeju Jugoslovenske kinoteke ciklusom „Počasna nagrada Goja“.

kinoteka28102014.jpg

 

Tokom tri večeri publika će moći da pogleda filmove u kojima je briljirala Marisa Paredes, ovogodišnja dobitnica počasne nagrade Španske akademije za film i umetnost.

Na programu će biti „Ðavolja kičma“ Giljerma del Tora, „Cvet moje tajne“ i „Sve o mojoj majci“ Pedra Almodovara, „Divlja deca“ Karlosa Molinera, „Hladno sunce zimi“ Pabla Mala i „Pukovniku nema ko da piše“ Artura Ripstajna.

Program festivala, koji će obuhvatiti 21 film iz Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele, nastaviće se u Dom omladine Beograda, gde će 23. i 24. maja biti predstavljen ciklus „Ženski ugao“.

Taj ciklus sastavni je deo redovnog programa Instituta Servantes i odraz želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije.

Na repertoaru će biti „Mlada“ Paule Ortis, „Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan“ Letisije Dolere, „Marija Moliner. Širenje reči“ Viki Kalavije i „Migel i Vilijam“ Ines Paris, kao i selekcija kratkometražnih ostvarenja „Riot Girls: Španjolke na kratkom metru“.

Ciklus premijernih projekcija pod nazivom „Savremeni film“ 25. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda otvoriće film „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“ Ines Paris, koja će biti i gošća festivala.

Paris će nakon projekcije razgovarati sa publikom o svojim ostvarenjima, španskoj kinematografiji, položaju žena na filmskoj sceni.

„Savremeni film“ će obuhvatiti još devet premijera – „Showroom“ Fernanda Molnara, „Prevrtljivi sjaj“ Agusta Viljaronge, „Obespravljeni“ Robara Kalsadilja, „Nevidljiva ruka“ Davida Masijana, „Stari prijatelji“ Fernanda Viljarana, „10.000 km“ Karlosa Markesa- Marseta, „Iluzijed.o.o“ Roberta Girolta, „Spajanja“ Ignasia Vilara.

Festival će zatvoriti romantični mjuzikl „Ludi od ljubavi“ Franka Peresa-Garlanda.

Ulaznice koštaju 200 dinara za projekcije u Muzeju Kinoteke i Domu omladine i 300 dinara za Dvoranu KCB-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana