Ikea u Srbiju donela duh pobede i konkurencije Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 10. 08. 2017. 08:11:07

Svako ko prolazi autoputem, a mora proći pored ove robne kuće, gde god da ide, može videti da je Srbija normalna i moderna zemlja, i da nastavlja takvim putem, poručio Vučić.

ikea-vucic-tanjug

foto Tanjug

Svečano otvorena robna kuća Ikea „Beograd Istok“, kod Bubanj Potoka u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, generalnog direktora ove kompanije za jugoistočnu Evropu Stefana Vanoverbekema, gradskih čelnika i resornog ministra.

Dolaskom ove kompanije Srbija se konačno našla na mapi 49 pristojnih, normalnih, uređenih zemalja u koje je Ikea došla, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Navodeći da se u „Ikei“ za sada prodaju dva srpska proizvoda, oklagija i daska za sečenje, Vučić je rekao da očekuje da u budućnosti taj broj bude veći.

„Ne smem da otkrivam, ali očekujem da će to da bude mnogo višše i bolje u kratkom vremenskom periodu. Za ššest meseci ćemo da razgovaramo, i onda ćete da vidite da gradjani Srbije mogu da proizvode za ‘Ikeu’ na globalnom nivou“, rekao je Vučić.

„Mislim da je važno da svi počnemo da razmišljamo na drugačiji način i da ne želimo Srbiju koja će da tavori. Ovo pokazuje da možemo da radimo, a IKEA je odličan primer i simbol značajnih promena koje smo započeli“, izjavio je Vučić .

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je u svakoj zemlji gde je došla Ikea povećana potrošnja i proizvodnja nameštaja i da je optimista sto se tiče srpskih proizvođača da će se njihovi proizvodi naći u globalnoj ponudi švedske kompanije. Vučić je prilikom otvaranja Ikee izrazio uverenje da će njenim dolaskom proizvodnja nameštaja u Srbiji da napreduje, a ne da nazaduje.

Kazao je da je već sa direktorom Ikee u Srbiji Vladislavom Lalićem razgovarao da se pored oklagija i daski rade i neki drugi proizvodi za globalnu mrežu Ikee i u mnogo većem obimu.

„Da li ćemo u tome uspeti, to zavisi od nas, šta možemo da ponudimo i možemo li da budemo tako konkurentni. Kako danas stvari stoje, čini mi se da možemo da budemo optimisti“, naglasio je Vučić.

On je dodao da je dobio poruku od Mikija Radovanovića, vlasnika Jele iz Jagodine da je dobro sto je Ikea došla u Srbiju jer će on bolje raditi i boriti se jače.

„To je pravi pristup o čemu govori i osnivač Ikee i zbog čega je uspešna ova kompanija. Moramo da se borimo i da budemo uspešniji i bolji sa nižim troškovima. To je filozofija uspešnih ekonomija“, naglasio je predsednik.

Upitan da li je kupio oklagiju, trenutno jedini srpski proizvod u ponuidi Ikee, predsednik je rekao da nije, jer u tom trenutku još nisu bile počele da rade fiskalne kase. „Poštuje se zakon. Od 10 sati fiskalne kase počinju da rade, kada uđu prvi kupci“, naglasio je on.

Predsednik kaže da je dobro što se u Srbiji pojavilo to „da iako smo ponekad džangrizavi, ipak težimo boljem i višem“.
„Možda se jednog dana približimo Šveđanima, što ne bi bilo loše“, zaključio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom otvaranja Ikee u Beogradu, da svako ko prolazi autoputem, a mora proći pored ove robne kuće, gde god da ide, može videti da je Srbija normalna i moderna zemlja, i da nastavlja takvim putem.

On je, u obraćanju, posle obilaska Ikeine robne kuće, istakao da je ponosan što je učestvovao u dovođenju švedske kompanije u Srbiju i da je naša zemlja pokazala da nismo loši, i da možemo biti uspešniji i brži od mnogih zemalja, gde je Ikea otvara robnu kuću.

„Uživao sam prolazeći kroz Ikeine salone. Oni se hvale cenom sladoleda od 60 dinara, a ja, koji volim meso, zapazio sam da imaju hot dog za 50 dinara“, naglasio je on.

Kazao je da je video lepe stvari za decu i ostale građane.  Zahvalio se građanima što su razumeli kakav je put bio potreban za budućnost i naglasio da Ikea predstavlja simbol i znak za budućnost.

Posebno se zahvalio direktoru Vladislavu Laliću koji je verovao u Ikeu i svoju Srbiju, te poželeo švedskom koncernu da decenijama i više ostane u Srbiji i da bude zadovoljna poslovanjem.

„Na nama je da ono vremena koliko imamo pomognemo da imamo još više ovakvih projketa“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, pred otvaranja Ikee, da je uzbuđen što posle 25 godina otvara robnu kuću švedskog koncerna u Beogradu i da to pokazuje da je Srbija vredna zemlja a najavio je da Ikea planira da otvori još jednu robnu kuću u srpskoj metropoli.

Posle sastanka sa rukovodiocima švedske kompanije, održan je i doručak kojim se Ikeine robne kuće tradicionalno otvaraju, a gostima se, tokom doručka, obratio predsednik Vučić rekavši da je ponosan što može da se obraća u ime Srbije. Vučić je najavio još jednu Ikeu na zapadnoj strani Beograda a veruje da neće dugo proći pre nego što ona bude otvorena i u Nišu.

Posebna filozofija ovog giganta je da se stvori bolji život, kaže Vučić i dodaje da je to cilj i naših reformi i dovođenja investitora.

„Borili smo se za Ikeu, ali možemo tek delimično da budemo zadovoljni jer ne smemo da se uljuljkamo već nastavimo dalje“, kaže predsednik.

On je rekao da očekuje da će ova robna kuća imati dva i po miliona posetilaca tokom sledeće godine, a to znači „da će skoro svaka porodica osetiti ukus promene“.

Tek je u 2014. došao trenutak da se vrati Ikea, i iako je ponosan što je bio tu, Vučić kaže da stidi što to nije urađeno godinama ranije.

„Jedina stvar koja je nedostajala jeste volja da se uradi nešto za građane“, navodi. Sada, posle manje od tri godine inicijalnih dogovora vide se konkretni rezultati, istakao je Vučić.

Predsednik je poručio da ovo treba da bude naš početak sa Ikeom koji će omogućiti bolji standard i više radnih mesta. Ova robna kuća je mnogo više od prodavnice, ona je način života i rada koji favorizuje zanat, kaže predsednik.

„Moramo da učimo, napredujemo i radimo svaki dan“, rekao je on.

Na kraju svog obraćanja, Vučić se zahvalio i radnicima u Ikei i poželeo im srećan rad.

 

Mali: Ikea simbol promena u našem društvu i Beogradu

Uoči svečanog otvaranja Ikee u Beogradu, gradonačelnik Siniša Mali rekao je za Studio B da je ponosan jer je uloženo mnogo truda i mnogo sati rada.

Prva Ikeina robna kuća u Beogradu je dokaz da postajemo normalan i savremen metropolis, rekao je Mali.

Gradonačlnik Beograda izrazio je veliko zadovoljstvo otvaranjem prve robne kuće IKEA u Beogradu istakavši da je ovo veliki i važan dan jer nije samo reč o investiciji vrednoj 70 miliona evra i više od 400 novih radnih mesta.

– Radi se o simbolu promena u našem društvu i Beogradu. IKEA je simbol nečeg novog i morednog, simbol ekonomskoj trazvoja i napredka. Jer, ako želite da imate moderenu i savremenu metropolu ne možete, a da nemate ovaj kompleks sa prepoznatljivim znakom IKEA i to je dokaz da Srbija postaje moderna i normalna zemlja, a Beograd svetska metropola koju smo počeli da pravimo pre tri godine. IKEA je takođe i simbol promena – rekao je – Mali.

Mali-ikea

foto Tanjug

On je podestio da je Vladislava Lalića, regionalnog direktora ove kompanije za Jugoistočnu Evropu upoznao još dok je bio predsednik Privremenog organa Grada Beograda kako bi otklonio sve prepreke za buduća ulaganja.

-Gospodin Lalić je došao sa listom problema na nekoliko strana, nakon čega smo zajedno sa Vladom Srbije rešavali jedan po jedan i zato danas ponosno stojimo pred vama ispred nove robne kuće. Zato želim da zahvalim našim prijateljima iz IKEA na strpljenju i posvećenosti da ostanu i investiraju u Beogradu i Srbiji, kao i svima iz Gradske uprave jer smo zajedno obavili veliki posao. Ovaj deo grada sada poptuno drugačije izgleda i biće jedan od oslonava ekonomskog razvoja ne samo Beograda – rekao je gradonačelnik zahvalivši posebno predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na stalnoj zainteresovanosti za napredak projekta kao istrajnosti da se svi problemi reše i posao uspešno završi.

 

Vanoverbek: Za kupce u Srbiji niže cene nego u regionu

Generalni direktor IKEA kompanije za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbek izjavio je danas da su cene u robnoj kući koja je danas otvorena u Beogradu niže nego u regionu, kao i da IKEA ima velika očekivanja s obzirom da raste kupovna moć u Srbiji.

Na pitanje da li očekuje da više srpskih proizvođača radi za Ikeu kazao je da je Ikea jedan brend za koji radi više kompanija i da očekuje da se proširi broj proizvođača iz Srbije, ali da je za sada rano davati podatke o tome. Nakon otvaranja Vanoverbek je rekao da će ljudi imati više interesovanja za kupovinu nameštaja zbog dolaska Ikee i da će samim tim na tržištu biti mesta za druge prioizvodače.

„Nudimo dobar kvalitet i dizajn po pristupačnim cenama“, kazao je on nakon zvaničnog otvaranja robne kuće Ikea. On je istakao da je ta robna kuća važan doprinos razvoju srpske ekonomije, s obzirom da su uložili 70 miliona evra u taj projekat i u njoj zaposlili oko 350 radnika. Naglasio je da je to prva robna kuća u Srbiji, ali i jubilarna 400-ta u mreži Ikea u svetu.

Dodao je da Ikea svojim radnicima nudi dobre plate i uslove rada, kao i mogućnosti za dalje napredovanje. Na pitanje da li će cene biti još niže istakao je da je princip Ikee kada dolazi prvi put u neku zemlju da startuje uvek sa najnižim cenama na tržištu što je slučaj i u Srbiji, te dodao da su cene u robnoj kući u Beogradu čak i nešto niže nego u regionu.

Prema njegovim rečima cene su snižene zato što nije kupovna moć tako velika kao u nekim drugim zemljama, ali podvlači vidi da se kupovna moć povećava. „Pozitivno se razvija kupovna moć Srbije“, podvukao je Vanoverbek. On je rekao da žele da vide šta je ono specifično za ovo tržište i da to ponude građanima Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pljusak i grmljavina

Max: 24°C
Min: 19°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana