Dan za poslanička pitanja Beta

PolitikaPolitika Pocetna 08. 03. 2018. 16:53:53

Poslanici u Skupštini Srbije danas su većinom postavljali pitanja vezana za protekle beogradske izbore, održane u nedelju, o najavi rekonstrukcije Vlade Srbije i o demarkaciji granica Kosova i Crne Gore

skupstina-mart-2018-beta

.

Šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija Sanda Rašković Ivić pitala je premijerku Anu Brnabić da li bi eventualna podrška Srpske liste ratifikaciji sporazuma o državnoj granici Kosova i Crne Gore značila kršenje Ustava.

„Da li će ti oni koji daju podršku snosite odgovornost jer ne postoji granica Kosova i Crne Gore, već Srbije i Crne Gore“, istakla je Rašković-Ivić.

Ona je povodom navoda da je Srbija nije na „crnoj listi“ medjunarodnog tela za borbu protiv pranja novca, već da je „na monitoringu“, pitala premijerku zbog čega i koje su to stvari dovele da SAD traže da Srbija bude na toj listi.

Rašković-Ivić je pitala ministra za rad i socijalnu politiku Zorana Djordjevića o tome što je jednoj slepoj ženi na glasanju na beogradskim izborima „otet“ listić jer je zahtevala da glasa sama, a ne da joj o zaokružuje neko drugi. Zato je pitala da li će slepi i slabovidi dobiti mogućnost da glasaju na listićima sa Brajevim pismom.

Miki Aleksić iz poslaničke grupe Socijaldemokratska stranka-Narodna stranka tražio je informacije od ministra unutrašnjih poslova o pozivima za glasanje gradjanima koji ne žive na adresama na koj su doneti pozivi.

On je kazao da je to stotinu hiljada gradjana i da postoje svedoci da lica koja su dobila pozive tu ne stanuju.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić pitala je ministre zaštite životne sredine i poljoprivrede, Gorana Trivana i Branislava Nedimovića zašto se u „Petrohemiji“ u Pančevu „kriju“ desetine tona kancerogenog azbesta i „čiste, metalne žive“.

„Ministri bi o tome morali sve znati, a neka Trivan pita suprugu Jovanu koja je članica nadzornog odbora Petrohemije“, rekla je Tepić.

Poslanica „Doste je bilo“ Ana Stevanović pitala je premijerku o najavama rekonstrukcije Vlade, ističući da je „interesantno“ da će rekonstrukcija biti istovremeno sa objavljivanjem imena novog gradonačelnika Beograda i da će biti zamenjena četiri ministra.

Povodom navoda da će ministra kultura Vladana Vukosavljevića zameniti sadašnja direktorka „Službenog glasnika“ Jelena Trivan, Stevanović je istakla da ministar kulture mora da bude nesporna ličnost u toj oblasti, „a ne neki ad hok menadžer ili političar“ jer je kultura opšte društveno pitanje.

Ona je povodom Medjunarodnog dana žena pitala premijerku kada će trudnicama i porodiljama biti vraćen novac koji im pripada.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić je od ministra unutrašnjih poslova tražila da dostavi izveštaj o primeni Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, s brojem prijava porodičnog nasilja u Srbiji od kako je na snagu stupio zakon, o broju procena rizika, izrečenih hitnih mera za nasilje u porodici, broju pokrenutih i završenih sudskih procesa.

Po njenim rečima, ti podaci su potrebni jer je od početka ove godine u porodičnom nasilju ubijeno devet žena i tri muškarca.

„Ako se nastavi nasilje na takav način, ostaćemo do kraja godine bez 55 do 60 ljudi“, dodala je Čomić.

Šef Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je pitao ministra unutrašnjih poslova, premijerku i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zašto nisu počeli pregovore o aboliciji sa uhapšenim pripadnikom specijalne jedinice i bivšim marincem Dejvidom Kobertom, pošto je izrazio bojazan od povratka u Ameriku.

Vlasti u Srbiji bi kako je naveo, trebalo da ponude Korbetu azil, a da on zauzvrat prizna „ko ga je poslao i koga je trebalo da ubije“.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić pitao je da li je tačno da je takozvana „djubretarska mafija“ koja je iz „Gradske čistoće“ proneverila 374 miliona dinara, bila povezana s bivšim gradonačelnikom Draganom Djilasom.

Poslanici su posle postavljanja pitanja nastavili objedinjenu načelnu raspravu o 18 tačaka dnevnog reda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 23°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana