Dačić:Ko će odgovarati za ubistvo hiljada Srba Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 24. 11. 2017. 13:46:41

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da nema nikakve sumnje da Ratko Mladić treba da bude osuđen za masakre u Srebrenici, ali je istovremeno zapitao šta se dešava sa hiljadama Srba koji su bili ubijeni tokom rata.

dacic printskrin tanjug

Dačić je u intervjuu za argentinski La Nacion rekao da nije moguće da nema nikoga osuđenog za to u Hagu i dodao da je ovaj sud stvoren samo da bi sudio Srbima.

Dačić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Argentini, gde je u Buenos Ajresu prisustvovao otvaranju Trga Republika Srbija koji se nalazi na uglu avenije Figureo Alkorta i avenije Dorego u Palermu.

Dačić je tom prilikom potpisao i nekoliko bilateralnih sporazuma.

Kako se njegova poseta poklopila sa presudom Mladiću ova tema je privukla pažnju svetske štampe.

Inače, Dačić je za argentinski list pričao na razne teme kao što je rat u bivšoj Jugoslaviji i prijateljstvo sa Argentinom.

„Reč Balkan potiče od dve turske reči“, objasnio je Dačić. „Bal znači med i kan znači krv. Već smo imali dovoljno krvi i sada želimo med“, izjavio je.

Upitan koja je njegova reakcija na presudu Mladiću, Dačić kaže da Srbija nikada nije bila protiv sudskog procesa optuženima.

„Ova osuda je bila očekivana, jer to potvrđuje politiku suda i zapadnih zemalja prema Balkanu tokom poslednjih 25 godina. Međutim sud za bivšu Jugoslaviju, koji završava svoj rad sada u decembru, nije ispunio cilj da donese mir narodima koji su patili tokom sukoba. Samo je služio za žalbe protiv Srbije“, naveo je.

Govoreći o zemljama regiona, Dačić je rekao da odnosi među narodima treba da se zasnivaju na zajedničkim interesima.

„Ne može postojati stabilan odnos dok se traži koje više ili manje kriv. I mi, skoro 20 godina posle rata, još uvek smo u tom periodu diskusije. U budućnosti se nadamo stvaranju jedne zajedničke ekonomske zone, međutim još uvek smo daleko od toga“, kazao je.

Upitan da li se Srbija sprema da prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, Dačić kaže da jeto bio unilateralan čin, kao što je i Katalonije.

“ Iz tog razloga ima toliko zemalja, kao Argentina, koje ne priznaju ovo jednostrano proglašenje. Želimo razgovor, međutim ove vrste unilateralnih proglašenja prepreka su za bilo kakvo zbližavanje“, naveo je.

A na pitanje o težnji Srbije da postane deo Evropske unije i bliskim odnosima sa Rusijom, Dačić je odgovorio engleskom izrekom:

„Nema večnih prijatelja niti večnih neprijatelja. Večni su samo interesi Velike Britanije“.

I mi se, kaao je, slažemo sa ovom filozofijom.

„Iz tog razloga ne smatramo da naše prijateljstvo sa Rusima isključuje našu želju da budemo deo Evropske unije“, poučio je Dačić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana