Obustava istrage o napadu na Vučića neviđeni skandal Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 28. 08. 2016. 10:17:16

Obustava istrage o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića prošle godine u Srebrenici neviđeni skandal, ocenjuje zvanični Beograd.

srebrenica-vucic-napad,-tanj

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio izjavu poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadika Ahmetovića da je premijer Aleksandar Vučić u Potočarima „napao sam sebe“, i ocenio da je obustava istrage neviđen međudžavni skandal.

„Mržnjom i raspaljivanjem sukoba ne može se graditi mir i regionalna stabilnost. Prošlost ne možemo promeniti, ali možemo graditi budućnost, za to je neophodna ozbiljna i iskrena politika. Srbija je za to spremna, i to nije naša slabost kako neki misle, već velika prednost“, poručio je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je ocenio da Ahmetovićeva izjava da je premijer Vučić sam kriv i da je prošle godine u Potočarima napao sam sebe, najbolje govori o bošnjačkim političarima u Bosni i Hercegovini.

Prvo, podseća Dačić, premijer Vučić je otišao u Srebrenicu na njihov poziv, a drugo, to znači da je država domaćin dužna da brine o njegovoj bezbednosti.

U Evropi je, ukazuje šef srpske diplomatije, gotovo nezabeleženo da je neki državnik napadnut na teritoriji druge države na čiji poziv je došao.

„Treće, gde su bili domaćini, i Bakir i Sadik i ostali?“, pita Dačić i dodaje da se, nekoliko dana nakon toga, Bakir Izetbegović sa domaćinom Aleksandrom Vučićem prošetao mirno Beogradom, čime je, kaže Dačić, Srbija pokazala šta znači ozbiljna država.

„Zar neko u BiH misli da bi građani Beograda Bakira dočekali bacajući mu cveće pod noge, posle svega što je pričao o Srbiji i srpskom narodu? Zar nismo i mi mogli da organizujemo njemu i drugima koji dolaze iz sveta incidente i napade kao što se desilo u BiH? Srbija to nikad ne bi uradila i dopustila“, istakao je Dačić.

On pita da li je moguće da godinu dana nakon napada i pokušaja ubistva Vučića za to niko nije odgovarao.

„Čak se i obustavljaju istrage o tome. Sve to je neviđeni međudržavni skandal“, ukazao je šef srpske diplomatije, dodavši da srpske vlasti zato osnovano sumnjaju da je reč o režiranom i organizovanom napadu.

Dačić je podsetio da je premijer Vučić svoj prošli mandat započeo posetom Sarajevu, da je stalno isticao potrebu stabilnosti u BiH i naših dobrih odnosa, da je došao u Srebrenicu da se pokloni žrtvama, što je i američki potpredsednik Džozef Bajden nedavno u Beogradu visoko ocenio, osuđujući napad na njega i ovogodišnje poruke da je nepoželjan u Srebrenici, navodi se u saopštenju.

 

Ivanić: Obustavljanje istrage – najgori politički događaj

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio da obustavljanje istrage povodom napada na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića prošle godine u Srebrenici predstavlja najgori mogući politički događaj i ocenio da u kratkom periodu ne može doći do poboljšanja stanja u regionu.

Ivanić je Tanjugu rekao da je neobjašnjivo da je prošlo više od godinu dana, a da za incident u Srebrenici baš niko nije odgovoran.

„To je apsolutno neobjašnjivo – u bilo kojoj drugoj zemlji bi bilo nemoguće. Nema odgovornih ni po službenoj odgovornosti, niti odgovornih unutar političkih struktura, a nema nikakve krivične odgovornosti“, rekao je Ivanić.

On smatra da je to posledica ambijenta koji je stvoren i u kojem niko ne sme biti optužen zato što je napadnut premijer Srbije.

„Bošnjačka logika je da u Srebrenici ko god napadne nekoga iz Srbije treba da bude zaštićen. To je strašna logika koja će unazaditi odnose i to je ogroman problem bošnjačkih političara koji će morati sami sa sobom da traze odgovor. To je potpuno neprihvatljivo i proizvodi jako loše odnose između dve zemlje“, istakao je Ivanić.

On smatra i da je će ta vrsta arogancije da je bošnjačkim političarima sve dozvoljeno u Srebrnici nešto što je strašno i što će imati vrlo teške i negativne posledice.

 

Janjić: Srbija je meta politika koje ne idu u korist mira

Politički analitičar Dušan Janjić je povodom poslednjih događaja u Hrvatskoj i BIH ocenio da je Srbija nesumnjivo meta politika koje ne idu u korist dobrosusedskih odnosa i očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

Odluku da se obustavi istraga protiv Almira Merdića, jednog od glavnih osumnjičenih za napad na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici, Janjić vidi kao pokazatelj da BIH kao država ne funkcioniše i da tužilaštvo nije u stanju da uradi posao.

„Čak ako konkretno čovek nije kriv, neko je kriv, jer to se dogodilo. Znači institucije u regionu ne funkcionišu“, kaže Janjić i smatra da se kriza zbog toga što političke elite nisu u stanju da odgovore na izazove svojih društava i država, premešta u jednu ideološko-propagandu eskalaciju.

Kao primer naveo je Hrvatsku u kojoj Zoran Milanović kao premijer nije mogao da reši probleme i koji je, kaže, upropastio ekonomiju, dok HDZ nije mogao da formira vladu.

„Kao i 90-tih godina, kada se smiruje Bliski istok i Centralna Azija, Balkan je poligon za dodatnu igru. Spoljne sile nemaju interesa da se dublje bave nema, da smiruju političare, a koliko potpaljuju, videćemo…“, kaže Janjić.

On veruje da postoji interes da se deo krize premesti na ovu teritoriju, a da bi Srbija s druge strane mogla da iskoristi šansu tako što bi uradila sve na smirivanju političkih i verbalnih tenzija na taj način što bi „stavila sa strane one koji koriste govor mržnje“, ojača institucije i napravi kosenzus o suočavanju sa bezbednosnim rizicima.

Navodeći da sve analize govore da se linije mogućih sukoba nalaze oko Srbije jer se nije opredelila, a ima dva velika tega – Kosovo i BIH, Janjić kaže da je vreme za ozbiljan konsenzus i plan, da nas očekuje puno posla, a malo prostora da bi se previše snage davalo drugima.

 

Linta: Izjave bošnjačkih političara vode destabilizaciji

 

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao skandaloznu i provokativnu izjavu poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH Sadika Ahmetovića da je premijer Aleksandar Vučić u Potočarima prošle godine napao sam sebe.

„Navedena izjava je jedna u nizu provokativnih izjava bošnjačkih političara, verskih lidera i intelektualaca koje su usmerene na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa srpskim narodom“, istakao je Linta u pisanoj izjavi.

On smatra da velikom delu bošnjačke elite ne odgovora razumna i odgovorna politika Vlade Srbije s ciljem očuvanja mira i stabilnosti kao ključnog preduslova za ekonomski razvoj zapadnog Balkana.

Linta ocenjuje da veliki deo bošnjačke elite živi u prošlosti i ne može da prihvati nespornu činjenicu da je zvanični Beograd garant Dejtonskog mirovnog sporazuma po kome je Republika Srpska međunarodno priznati entitet ravnopravan sa drugim entitetom i ima pravo na specijalne odnose sa Srbijom.

„Pored toga, veliki dio bošnjačke elite i dalje uporno insistira na lažnoj i besmislenoj tezi da se u Srebrenici desio genocid, kao i da su Srbi zločinci i agresori, a Bošnjaci tobože žrtve koji su vodili oslobodilački rat“, naveo je Linta.

Kao jedan od dokaza on navodi i kako kaže skandaloznu izjavu premijera kantona Sarajevo Elemdina Konakovića koji je najavio promene u udžbenicima s ciljem da bošnjačka deca uče o stradanju Bošnjaka u Sarajevu, genocidu u Srebrenici i srpskim zločincima.

„Najavljene promene predstavljaju klasičan primer širenja mržnje prema Srbima i stvaranje preduslova za nove sukobe. Istovremeno Kanton Sarajevo je jedan od cetiri kantona u Federaciji BiH u kojima Srbi nisu konstitutivan narod čime se direktno krši odluka o konstitutivnosti naroda na teritoriji cele BiH koju je 2000. godine doneo tadašnji Visoki predstavnik Volfang Petrič“, ukazao je Linta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana