Dačić: Niz zemalja preispituje odluku o priznanju Kosova Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 25. 11. 2017. 19:00:23

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da očekuje da se nastavi proces povlačenja priznanja Kosova od strane brojnih zemalja.

ivicadacic23102014.jpg

Ivica Dačić je, na marginama sednice ministarskog saveta zemalja Frankofonije u Parizu, razgovarao sa predstavnicima zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM i sa kojima su učvršćeni ti stavovi, ali i sa predstavnicima drugih zemalja koje su spremne da preispitaju svoje stavove.

„Razgovarao sam sa ministrima niza zemalja koje nisu priznale Kosovo i od njih sam dobio uveravanja da će ostati pri svom stavu. Razgovarao sam i sa ministrima zemalja koje preispituju svoje stavove vezano za odluke njihovih administracija koje su ranije priznale Kosovo, ali te informacije ćemo sačuvati za naše potrebe da bismo onemogućili da druga strana radi u kontrasmeru“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, situacija se promenila u korist Srbije.

„Postoji veliki broj zemalja, naročito posle onoga što se dešava u Kataloniji koja ide putem Kosova, odnosno jednostranih akata, i mnogi uviđaju da Kosovo ne može biti sui generis, odnosno slučaj za sebe, već da to postaje jedan presedan na koji se sada svi pozivaju, što može ugroziti teritorijalni integritet niza zemalja širom sveta“, rekao je Dačić i dodao da će i narednih meseci nastaviti kontakte na tu temu.

Naveo je i da je Međunarodna organizacija Frankofonije za Srbiju veoma važna, jer su njeni sastanci prilika za bilateralne susrete i učvršćivanje međunarodne spoljnopolitičke pozicije Srbije.

„U tom smislu sam iskoristio ovaj ministarski savet da razgovaram sa svojim kolegama ministrima o temama koje su za nas značajne, a najznačajnija je svakako tema Kosova“, rekao je Dačić.

Kako je rekao, sledeće godine biće održan samit Frankofonije u Jermeniji, a očekuje se da će na njemu biti raspravljano o punopravnom članstvu Srbije u toj organizaciji.

Međunarodna organizacija Frankofonije okuplja 80 zemalja – stalnih i pridruženih članica, a Srbija u njoj ima status posmatrača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana