Dačić: Kosovo neće ući u UNESCO Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 13. 08. 2017. 14:32:59

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će u septembru, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, biti na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će biti nastavljeni razgovori sa državama o pitanju zahteva za učlanjenje Kosova u UNESCO.

ivicadacic23102014.jpg

On je, na obeležavanju godišnjice i pomenu ubijenoj srpskoj deci u Goraždevcu, naglasio jaku diplomatsku aktivnost kada je u pitanju lobiranje među državama članicama UN protiv prijema Kosova u UNESCO.

Dačić je podvukao da Kosovo u UNESCO neće biti primljeno, jer će sada protiv toga biti i one države koje su bile uzdržane.

U tom kontekstu napomenuo je da je Srbija jednom po tom putanju već pobedila Stejt department, koji je prethodno, kako je rekao, pravio spisak država ko će kako da glasa.

Dačić je, takođe, podsetio da će redovna polugodišnja sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu, biti održana u sredu 16. avgusta.

On je ukazao da, iako Priština na svakoj sednici traži da se UN povuku sa Kosova, kao da velike sile poput SAD, Nemačke, Velike Britanije i Australije traže da se pitanje Kosova skine sa dnevnog reda u Saveta bezbednosti, to se neće desiti dok su stalne članice tog tela UN naši prijatelji Rusija i Kina.

„O tome treba da se glasa u UN, a Rusija i Kina imaju pravo veta i to se neće desiti. Zato je potrebno da sa Kinom i Rusijom održavamo dobre odnose“, naglasio je Dačić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Sumaglica

Trenutna temperatura -2°C

Sumaglica

Petak
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -3°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana