Dačić: Albanski političari spremni na sve, pa i terorizam Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 09. 01. 2017. 19:22:19

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorio je danas da se, prema bezbednosnim informacijama, u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD-u ili Evropi kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahteva za suđenje Haradinaju.

dacic07122015.jpg

„To pokazuje na šta su sve albanski političari spremni – pa čak i na terorizam“, ocenio je šef srpske diplomatije.
Prema njegovim rečima, izjava albanskog ministra inostranih poslova Ditmira Bušatija pokazuje da je suština albanske politike da su zločini protiv Srba dozvoljeni i da je dijalog samo u cilju daljeg afirmisanja kosovske nezavisnosti.

„To je uvreda za sve žrtve OVK-a, zbog čijih zločina je nedavno osnovan i Specijalni sud,“ rekao je Dačić.

Srbija, istakao je, jeste za konstruktivni dijalog, ali se ne plaši i ne dozvoljava da je niko uslovljava i ponižava.

„Uvrede na račun Aleksandra Vučića, zbog stava o Haradinaju, pokazuju koliko Albaniji nije stalo do dobrih odnosa sa Srbijom. Ako Vučić, kako kaže Bušati, živi u prošlosti, u kakvom li tamnom vilajetu žive albanski političari u Albaniji i na Kosovu?“ upitao je Dačić. Zato su, kako navodi, rešili da daju nalog albanskoj emigraciji da demonstrira ispred naših i francuskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu, kao što su danas učinili u Njujorku.

„Isto tako, u posedu smo bezbednosnih informacija da se u albanskoj dijaspori planira da se zauzimanjem nekog od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD-u ili Evropi, Srbija prinudi da odustane od zahteva za suđenje Haradinaju,“ rekao je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On kaže da su o tim saznanjima obaveštene su policije i bezbednosne službe tih zemalja i sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva i date instrukcije i preduzete mere u cilju preventivne zaštite.

To pokazuje na šta su sve albanski političari spremni – pa čak i na terorizam, ocenio je šef srpske diplomatije.

„Srbija upozorava sve zemlje da su odgovorne za bezbednost naših DKP-ova, a albanskim političarima skreće pažnju da se ne igraju vatrom i da će Srbija zaštititi svoje interese. A Srbija neće odustati od gonjenja Haradinaja niti bilo koga ko je počinio zločine protiv srpskog naroda. I srpski narod, kao i svaki drugi, zaslužuje pravdu,“ zaključio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati saopštio je danas da bi, posle hapšenja Ramuša Haradinaja, trebalo preispitati dijalog između Prištine i Beograda.

„Posle šest godina dijaloga, mislim da je došlo vreme za preispitivanje jer Srbija na taj dijalog hleda kao mogućnost „povratka“ na Kosovo, stavljajući znak pitanja na funkcionalnost najmlađe evropske države“, naveo je Bušati, prenela je Nezavisna balkanska agencija.

Kako se navodi, Bušati je tražio od Brislea da izvrši pritisak na Srbiju zbog „miniranja procesa normalizacije dve zemlje“.

Bušati je rekao da su izjavama o hapšenju Haradinaja, premijer i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, „imali za cilj da dobiju političke poene preko Kosova“, dodajući da je to „kontraproduktivno na duge staze“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana