„Đaci vas mole, usporite pored škole” najuspešnija dečja akcija Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 12. 10. 2017. 12:39:25

Svečanim uručenjem nastavnih sredstava direktorima 26 škola, gradski menadžer Goran Vesić, ministar prosvete Mladen Šarčević i direktor JKP „Parking servis” Andija Čupković su u OŠ „Vuk Karadžić” označili početak 11. ciklusa akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole”. Za 11 godina, 140.000 dece prošlo kroz ovu akciju, istakao je Vesić.

djaci-vas-mole-deca

– Mi ćemo podeliti ukupno 42 nastavna sredstva za 26 škola, a među njima su interaktivne table, projektori, računari, razglasi i drugo. Podsetiću da smo pre dve godine, na predlog Andrije Čupkovića, dogovorili da ispred svake škole obeležimo jedno parking mesto koje su oslikali đaci škole, i sav prihod koji se tokom godine ostvari namenjen je toj školi. Pri kraju svake godine, u dogovoru sa školom, mi kupimo ono što je potrebno i danas je dan kada to predajemo direktorima 26 beogradskih škola – kazao je Vesić.

Gradski menadžer je istakao da je akcija „Đaci vas mole, usporite pored škole” najuspešnija akcija kada su u pitanju deca. – Pored Beograda ona se organizuje i u drugim gradovima u Srbiji. Veoma je važno da deca na vreme uče osnove bezbednosti u saobraćaju jer na taj način smanjujemo saobraćajne nezgode u kojima učestvuju deca i taj broj je iz godine u godinu sve manji. Deca su najranjiviji deo populacije i zajedničkim radom Grada Beograda, Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova dajemo veliki doprinos njihovoj bezbednosti. Radimo takođe i na stvaranju zona usporenog saobraćaja ispred svih škola, one su uglavnom formirane i u njima se ne sme voziti brže od 30 kilometara na sat. Postavićemo i „treptače”, koji će vozačima davati znak da moraju da uspore u zoni škole – naglasio je gradski menadžer.

Ministar prosvete Mladen Šarčević pohvalio je akciju i zahvalio inicijatorima i svim učesnicima na promociji bezbednosti dece u saobraćaju. – Ovo je dobar primer kako spojiti lepo i korisno jer se  istovremeno  obučavaju deca da budu bezbednija u saobraćaju, a i škole dobijaju potrebna sredstva u okviru jedne lepe akcije koja je u interesu celog društva – istakao je ministar Šarčević.

Ova akcija ušla je u drugu dekadu tradicionalnim predavanjem o ponašanju dece u saobraćaju. Predstavnici Saobraćajne policije i „Parking servisa” objasnili su deci kako se pravilno prelazi ulica, koristi semafor i tumače saobraćajni znaci. Prvaci su se na svečanosti družili sa maskotom akcije i pevali poznate pesme „Samo sporo kad ste pored škole” i „Čuvajte nam đake”, koje su izveli Leontina Vukomanović i deca Hora „Čarolija”.

Direktorima škola ovom prilikom uručeno je 13 interaktivnih tabli, 17 projektora, četiri računara, četiri razglasa, dva video-bima i dva multifunkcionalna štampača, a svaki prvak je dobio brošuru „Bezbedno do škole” i svetloodbojni prsluk, sa kojim će na putu od kuće do škole biti uočljiviji, a time i bezbedniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 29°C
Min: 19°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana