Četvorica krivaca za smrt 71 izbeglice osuđeni na 25 godina Tanjug

RegionRegion Pocetna 14. 06. 2018. 14:34:24

Četvorica pripadnika bande koja se bavila krijumčarenjem ljudima osuđena su danas u Mađarskoj na po 25 godina zatvora, jer su dozvolili da se 71 osoba, izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana, među kojima su bili i deca i žene, uguši u kamionu 2015. godine, prenela je agencija Rojters.

budimpesta17062015.jpg

 

Oni su kamion sa telima sa telima 59 muškaraca, osam žena i četvoro dece ostavili na auto putu pored mesta Parndorf, 26. avgusta 2015. godine.

U Austriji i širom Evrope ova tragedija je potresla javnost, a pojedini političari govorili su čak i o masovnom ubistvu, tražeći da se pojača borba protiv krijumčara ljudi.

Prema rezultatima istrage, hladnjača od 7,5 tona je krenula iz Budimpešte, a dan nakon toga ostavljenja u zaustavnoj traci na autoputu A4 kod austrijskog mesta Parndorf.

U kamionu, koji su krijumčari koristili za prebacivanje ilegalaca, koji je posle prijave kontrolisan nakon dužeg stajanja u zaustavnoj traci autoputa kod mesta Parndorf, utvrđeno je da su se izbeglic ugušile još tokom vožnje.

Tragovi u unutrašnjosti kamiona pokazali su da su žrtve očajnički pokušavale da se izbave, da otvore vrata kamiona, ali im to nije uspelo. Tako je u kabini, na strani suvozača pronađena rupa koju su izbeglice napravile u pokušaju da se spasu iz kamiona.

Mađarska policija uhapsila je veoma brzo prve osumljiče, a suđenje optuženima ( 10 Bugara, Avganistanac i Libanac) počelo je prošle godine u junu u mađarskom gradu Kečkemetu, jer o su vlasti utvrdile da su migranti umrli u Mađarskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana