Čepurin: Vučićeva čestitka – čestitka od srpskog naroda Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 19. 03. 2018. 17:11:45

Činjenica je da su se između predsednika Srbije Aleksandra Vućića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina uspostavili dobri odnosi, a to je pretpostavka za dalji razvoj međusobnih odnosa dve zemlje, rekao je  ruski ambasador Aleksandar Čepurin.

cepurin18032016.jpg

„Već sinoć smo dobili vrlo tople čestitke od strane predsednika Vučića za predsednika Putina povodom pobede na izborima. To je jedna od prvih čestitki koje je uopšte dobio predsednik Putin od rukovodilaca stranih država“, rekao je Čepurin za Tanjug.

On je dodao da je čestitka Vučića, zapravo, čestitka od čitavog srpskog naroda.

Čepurin je istakao kao veoma važno to što je Srbija pružila odgovarajuće podršku kako bi glasanje među Rusima u Srbiji proteklo što mirnije i normalnije.

„Posebno želeo da izdvojim pomoć i podršku Ministarstva unutrašnjih poslova, da se zahvalim njima posebno, jer su oni su uradili sve da izbori proteknu što bezbednije“, poručio je ambasador.

Ambasador je naglasio da su pred Srbijom i Rusijom ogromne mogućnosti, a da je Putin vremenom dokazani prijatelj srpskog naroda.

„Sada imamo ogromne mogućnosti, neiskorišćene mogućnosti koje možemo da iskoristimo u našoj komunikaciji. Vladimir Putin je stari i vremenom dokazani prijatelj srpskog naroda i on će svakako nastaviti kurs za jačanje rusko-srpskih veza. Ja mislim da kod nas postoje vrlo bliski politički kontakti i oni će se nastaviti na najvišem nivou“, rekao je Čepurin.

Ogromne su mogućnosti, kako kaže, za sarandnju u ekonomskom razvoju, a mogućnosti razvoja humanitarne i kulturne saradnje su beskonačne.

Uskoro će biti predstavljen dokument u deset tačaka, koji predstavlja zadatke za dalji razvoj Ruske Federacije u narednih šest godina.

„U mnogome, problemi koji su nabrojani u ovom dokumentu slični su, ako se čak i ne poklapaju, sa onima koje ima Srbija. Na primer, demografski rast. To je problem koji se sada aktivno razmatra u Srbiji, a Putin je time počeo da se bavi još pre deset godina u Rusiji. Njegov program već je dao dobre rezultate, sada postoji novi plan rada za narednih šest godina … Srbija bi deset tačaka mogla da primeni za dalji razvoj jer pred nama su isti problemi i u sadašnjosti i u prošlosti“, priča ambašador.

Ambasador je istakao i da će novim predsedničkim mandatom Vladimira Putina, saradnja Rusije i Srbije dobiti novi zamah i novu snagu.

„Vladimir Putin će sigurno ubrzati realizaciju ovoga o čemu smo razgovarali i to je jako bitan preduslov za dalje jačanje naših međusobnih odnosa“, rekao je ambasador Čepurin, misleći na vojnu, vojno-tehničku, kao i „tradicionalnu“ humanitarnu saradnju.

Kako je ocenio, Kosovo je veoma bitna tema na kojoj će se saradnja nastaviti i u vezi koje Rusija i Srbija imaju solidarne stavove.

On je istakao da je saradnja u digitalizaciji i privredi od izuzetnog značaja.

Kao druge sfere saradnje, ambasador je naveo energetiku i infrastrukturu, dodavši da po pitanju infrastrukture Srbija ima visoki ugled, a da srpski biznis u Rusiji ima široko polje za povecanje svog udela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana