Obeležen Dan MUP-a, Vučić: Policija štiti naš spokoj, slobodu i napredak Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 27. 05. 2018. 12:18:58

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana policije da su pripadnici MUP-a ti koji štite našu slobodu, spokoj, mir i bezbednost i omogućavaju napredak, štite zakon i građane bez obzira na pol, versku i drugu pripadnost, našu decu i budućnost, a ne vlast ili upravu.

defile-dan-policije-tanjug

foto Tanjug

Vučić je na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana policije rekao da neretko ima prilike da čestita, ali da to ne čini nikada sa takvim strahopoštovanjem kao pripadnicima srpske policije, sa ljudima koji ujutru polaze na posao sa svešću da je povratak neizvestan.

Predsednik Srbije je dodao da se zato divi članovima njihovih porodica koji jedini na pravi način razumeju težinu posla koji obavljaju. „Vi štitite, služite i omogućavate svima ostalima da žive bez straha“, rekao je Vučić i naveo da svojim radom, pregorom omogućavaju napredak zemlje.

Kako je rekao, njihova uloga se često poistovećuje sa represijom, zameraju im nekada što su strogi, nekada blagi i poslednji su kada se dele priznanja.

Naveo je i da se sada, kada je odlučeno da se za pripadnike službi bezbednosti obezbede stanovi po povoljnim cenama neki govore da je želja da se time obezbedi i potplati represivni aparat kako bi nekog štitio. „Nama niko ne treba da nas štiti, već samo oni koji će da štite našu decu“, poručio je Vučić i dodao da za vreme aktuelne vlasti policija nije podigla ruku za političke neistomišljenike, na građane, na učesnike protesta…

vucic.-policija-tanjug-jpg

Rekao je da mnogi nisu svesni koliko duguju policajcima, a svi treba da osećaju ponos zbog onoga što rade i što ih imamo.

Predsedenik Srbije je izneo podatke i da je 70 odsto više droge zaplenjeno u periodu januar – april nego u prošloj godini u prvom kvartalu, da je 45 odsto počinilaca krivicncih dela uhvaćenih na delu…i da je sve to više u odnosu na 2017. godinu koja je uspešnija od 2008. godine za 15 odsto. „Vi ne postojite da biste štitili ni režim, ni vlast, ni upravu, već one koji čine naše društvo“, poručio je predsednik Srbije i naznačio da policija štiti svakoga građanina. „Vaš je rezultat više od impresivnog i zahvaljujem vam na tome“, naglasio je Vučić i rekao da to čini u svoje lično i ime svih onih koji to vide i znaju.

Vučić je rekao da će učiniti sve da policija dobije priznanje kakvo zaslužuje i da dobije tu podršku i kroz veće plate. On je istakao da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao i da ga je informisala da će i ove godine dobiti značajno uvećana primanja, opremu i mogućnost da pripadnici MUP dođu do novih stanova.

Modernizacija pre svega služi da se zaštite od napada, naglasio je Vučić govoreći koliko je posao policajca težak. Policajac je, kako je rekao, spreman da da život za našu slobodu, mir i spokoj i našu državu. „I svako kada ga vidi (policajca) treba da zna koliko je težak njegov posao i moramo i možemo da ga pozdravimo za slobodu i spokoj koji imamo“, rekao je predsednik Srbije. „Dugujemo vam svaki miran dan i bezbrižnu noć“, rekao je Vučić.

Centralna manifestacija povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije počela je u podne ispred Doma Narodne skupštine, predajom raporta generala policije Zorana Aligrudića predsedniku Republike, koji je na proslavu došao u pratnji ministra unutrašniih poslova Nebojše Stefanovića, a zatim su izvršili smotru jedinica.

 

Stefanović: Policija garant stabilnosti

policija-defile-dan-tanjug

Potpredsednik Vlade i ministar unutaršnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da je srpska policija dokazala da je garant stabilnosti i bezbednosti i naglasio da se čuvari reda svakodnevno bore sa organizovanim kriminalom te da na našoj teritoriji ne postoji nijedna ozbiljna kriminalna grupa koja može da ugrozi državu, niti kriminalc koji ne strepi od privođenja licu pravde.

Stefanović je, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana policije, istakao je da MUP vodi odlučnu borbu protiv svih vrsta kriminala i da je ponosan na rad pripadnika tog ministarstva koji su zajedničkim radom, jedinstvom i kolegijalnošću postigli odlične rezultate.

 

Izrazio je zahvalnost i onima u redovima policije koje građani neće prepoznati da su čuvari reda, a koji naporno rade da budemo svi bezbedni. Ukazao je da je, zahvaljujući tom predanom radu policije, bilo najmanji broj počinjenih krivičnih dela u poslednej dve decenije, najmanje ubistava u poslednjih 30 godina. „Zaplenili smo više od 4,1 tone narkotika i procesuirano je više od 1.700 ljudi. U prva četiri meseca u Srbiji imamo najmanji broj poginulih u saobraćaju od kada se vodi statistika. Od pcocetka primene novog zakona imamo 37 odsto manje stradalih, a 10.000 manje povređenih u saobraćaju“, konstatovao je Stefanović.

policija-defile-tenjuvi-tanjug

Zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vladi na podršci koju policija ima. „Pripadnici MUP-a su zahvaljujući toj podršci daleko opremljeniji i sigurniji u izvršavanju zadataka. Početkom godine plate su povećane 10 odsto, a pripadnici MUP u mogućnosti su da kupe stanove po povoljnijim uslovima. Nemamo ništa protiv da predsednik i vlada nastave da nam pomažu“, poručio je on.

Stefanović je rekao da danas građani imaju prilike da vide nove uniforme, novu opremu, tehniku i nova modernizovana vozila.

Kazao je da su obezbeđena sredstva i da očekuje isporuku novih vatrogasnih vozila, a početkom godine i helikoptera.

Rekao da je ovaj dan posvećen porodici, druženju, kao i očuvanju visokog poverenja građana u policiju, da deca u svakom trenutku u policajcu vide zaštitnika. „Sa decom treba strpljivo razgovarati i ukazivati na opasnosti. Zato sam inicirao program kojim približavamo policiju deci i deci ono što policija radi. Do sada je održano preko 45.000 časova, a od naredne školske godine policajci i vatrogasci družiće se i sa đacima prvacima“, najavio je Stefanović.

On je istakao da zahvaljujući prisustvu policajaca u blizini škola nema nastradale dece.

Na kraju govora on se zahvalio policiji što je „štit svoje države“ i što ponosno nose boje svoje zemlje na uniformi.

Najboljima u MUP-u uručene medalje

Najboljim pojedincima Ministartva unutrašnjih poslova koji su pokazali izuzetnu hrabrost i posvećenost i zaslugama doprineli radu policije, povodom obeležavanja Dana MUP-a i Dana policije, danas su uručene medalje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je zlatne medelje – za hrabrost Radoslavu Lazoviću iz Policijske uprave za grad Beograd, za zasluge Slobodanu Milenkoviću iz Policijske uprave za grad Beograd i za posvećenost službi Darku Lukoviću iz Uprave kriminalističke policije.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio je srebrne medalje – za hrabrost Saši Maraševiću iz Policijske uprave u Kragujevcu, za zasluge Ðuru Mandiću načelniku Policijske uprave Sremska Mitrovica, a za posvećenost službi Predragu Stankoviću iz Policijske uprave za grad Beograd.

Na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine, direktor policije Vladimir Rebić uručio je bronzane medelje – za hrabrost Vladimiru Obradoviću iz Vatrogasno-spasilačke brigade, za zasluge Bobanu Milinkoviću iz Uprave saobraćajne policije i za posvećenost službi Sonji Cvetković iz Uprave granične policije.

 

 

Dan MUP-a – orkestri, egzercir, pokazna vežba, defile…

policija-dan-defile-tanjug

 

Centralnom manifestacijom ispred Doma Narodne Skupštine Srbije, uz egzercir Žandarmerije, policijske orkestre Srbije, ali i gostiju iz Mađarske i Poljske, pokaznu vežbu i svečani defile pešačkih formacija i ešalona sluzbzenih vozila, obeležen je Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije.

Centralna manifestacija ispred Skupštine Srbije počela je predajom raporta predsedniku Aleksandru Vučiću.

Svirali su policijski orkestri Srbije, Mađarske i Poljske, a pesmu o policiji, izveo je i dečji hor.

Zatim su pripadnici Žandarmerije prikazali egzercir, koji su uvežbali do najsitnijih detalja. Kako je rečeno na svečanosti, danas su prvi put izveli vrlo složenu i tešku vežbu, u novim, specijalno skrojenim uniformama za ovu priliku.

Usledio je zatim specijalni deo programa – pokazna vežba Jedinice za obezbeđenje MUP-a Srbije.

Nakon pokazne vežbe, usledio je svečani defile pešačkih formacija, policijskih službenika i ešalona sluzbzenih vozila MUP-a.

Prethodno je kroz Knez Mihailovu ulicu održan tradicionalni defile čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije, Mađarske i Poljske.

Pripadnici MUP-a su od 10 sati u Pionirskom parku na taktičko-tehničkom zboru prikazali svoje veštine i opremu, sa program prilagođen najmlađima, koji su mogli da uživaju u druženju sa policijskim službenicima i upoznaju se sa radom policije.

Proslava Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije završiće se večeras koncertom policijskih orkestara ministarstava unutrašnjih poslova Srbije, Poljske i Mađarske, kao i poznatih domaćih pevača na Kalemegdanskoj promenadi koji počinje u 20:30.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se i u drugim gradovima Srbije prigodnim manifestacijama i aktivnostima.

Dan MUP-a i Dan policije obeležavaju se u sećanje na 1862. godinu kada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u događaju kod Čukur česme u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana